jaarwisseling
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo hoog zijn de straffen en boetes die tijdens de jaarwisseling worden uitgedeeld

Over een paar dagen wisselen we weer van jaar, en wordt er traditiegetrouw vuurwerk afgestoken. In sommige gemeenten is een vuurwerkverbod van kracht en ook het gebruik van geweld tegen hulpverleners wordt deze jaarwisseling extra hard aangepakt. Maar wat zijn de straffen en hoe hoog zijn de boetes die worden uitgedeeld? We hebben het opgezocht.

Afsteekverbod vuurwerk tijdens de jaarwisseling

Sommige mensen zijn blij met een algeheel afsteekverbod tijdens de jaarwisseling, anderen vinden het onzin. Feit blijft dat sommige gemeenten in Nederland het verbod nu al hebben doorgevoerd. Er komt sindsdien steeds meer illegaal vuurwerk in Nederland, maar de politiek is ervan overtuigd dat het binnen een paar jaar stil is tijdens oud en nieuw. Enfin, er zijn boetes vastgesteld, en die zijn niet mis.

Als jij in een gemeente woont waar een vuurwerkverbod al van kracht is, dan riskeer je een boete tussen de 100 en 750 euro. Dit hangt af van de situatie en het vuurwerk dat je op dat moment afsteekt. Bovendien pakt de politie je vuurwerk af, en bestaat de mogelijkheid dat je wordt doorgestuurd naar Bureau Halt voor een taakstraf, Niettemin nemen mensen het risico voor lief en steken toch vuurwerk af op plekken waar dit niet mag.

Bekijk ook:
Deze belastingen en heffingen zijn voor ondernemers veranderd in het eerste kwartaal van 2024

vuurwerk straffen jaarwisseling

Maatregelen bij illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling is sowieso verboden, dat was het in de voorgaande jaren ook al. Als je wordt gepakt met het afsteken van illegaal vuurwerk, dan worden de boetes nog hoger. De boetes kunnen nog hoger oplopen, daarnaast riskeer je de kans op een gevangenisstraf van maximaal negen maanden. Als je er ook in handelt dan kan dit hele plaatje nog slechter voor je uitpakken.

Op het afsteken van legaal vuurwerk is een minimum leeftijdsgrens van toepassing. Categorie F1 vuurwerk is geschikt voor 12 jarigen, vanaf je 16e verjaardag mag je categorie F2 vuurwerk afsteken. Als kinderen vuurwerk afsteken op plaatsen waar dit niet mag dan zijn er in alle gevallen boetes van toepassing en kan de jeugdreclassering en/of Bureau Halt worden ingeschakeld. Daarnaast bestaat de kans dat het kind wordt aangemeld bij jeugdzorg. De eventuele vuurwerkschade wordt dan op de ouders verhaald.

Bekijk ook:
Man prikt ruim 100 autobanden lek: dit zijn de maximale straffen voor materiële schade

vuurwerk jaarwisseling

Geweld tegen hulpverleners tijdens de jaarwisseling

Naast het feit dat het bovengenoemde van toepassing is, wordt er dit jaar ook keihard opgetreden tegen mensen die geweld plegen tegen hulpverleners. Dit houdt in tegen alle hulpverleners, dus niet alleen tegen ambulancemedewerkers, maar ook tegen de politie, de Brandweer, BOA’s en andere personen in uniform die een hulpverlenende functie hebben. Deze hogere strafmaat moet voorkomen dat mensen hun agressie uiten op hulpverleners en vuurwerk en andere voorwerpen naar hen gooien.

Justitie ziet de jaarwisseling als een evenement, zo staat te lezen op de website van het Openbaar Ministerie. Geweld tijdens oud en nieuw wordt 75 procent zwaarder bestraft. Het is de rechter die deze afweging uiteindelijk maakt. Als het gaat om geweld tegen hulpverleners dan geldt er zelfs een verzwaring van 200 procent. Voor meer informatie over wetgeving tijdens de jaarwisseling kun je terecht op de website van de Rijksoverheid.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

254

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.