nederlandse overheid sigaretten
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit bedrag verdient de Nederlandse overheid aan sigaretten

Roken gaat nog duurder worden. Het kabinet heeft de rijksbegroting voor volgend jaar besproken en zijn het er unaniem over eens dat de accijnzen op tabak omhoog moeten. Naar verwachting gaat een regulier pakje sigaretten vanaf 1 april 2024 minimaal 10 euro kosten. Dit levert de schatkist jaarlijks een flink bedrag op. Wij hebben uitgezocht hoeveel geld de Nederlandse overheid verdient aan sigaretten, shag en sigaren.

Rookvrije generatie in 2040

Het kabinet predikt dat zij in 2040 een rookvrije generatie wil. Niettemin brengen rokers jaarlijks een hoop geld in het laatje van de schatkist. Hoeveel geld de overheid hiermee binnen harkt lees je verderop in dit artikel. Volgens het Trimbos Instituut wordt de prijs van een pakje sigaretten structureel met een euro per jaar verhoogd sinds 2020. Alleen tijdens de corona pandemie. 2021 en 2022 steeg de prijs van tabak met respectievelijk € 0,12 en €0,00.

De prijzen van tabak liggen in Nederland een stuk hoger dan in de omliggende landen. Dit geldt overigens ook voor parkeertarieven en de prijzen van alcohol, maar dat terzijde. In België, Duitsland en Luxemburg betaal je 1 tot 2 euro minder per pakje. Ook zij hebben een actief ontmoedigingsbeleid, dus het zal niemand verbazen dat de prijzen in deze landen ook jaarlijks stijgen.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste voordelen van stoppen met roken

Dit verdient de overheid aan sigaretten

Nederland is al lange tijd bezig met het verwezenlijken van het zogeheten NPA, het Nationaal Preventie Akkoord. Het verhogen van de accijnzen zou het roken moeten ontmoedigen. Nederland wil dat de bevolking stopt met roken, zo is de redenering. In plaats van tabak helemaal te verbieden, besluit het kabinet om er flink aan te verdienen. Door de prijzen van tabak jaarlijks te verhogen komt er meer geld binnen, dus het kabinet heeft er anderzijds alle belang bij dat mensen blijven roken.

De schatkist wordt jaarlijks namelijk voor maar liefst 2,91 miljard euro gespekt. Het mag dus duidelijk zijn dat het ontmoedigen op korte termijn niet het gewenste effect heeft. Het geld stroomt binnen, dus roken is een lucratieve inkomstenbron voor de Nederlandse overheid. De bovengenoemde bedragen zijn tot 2021 bijgewerkt, dus het huidige bedrag zal ongetwijfeld hoger zijn.

Bekijk ook:
Ademloos: De Rookquiz 🚬

nederlandse-overheid-sigaretten

Poll Beïnvloedt een prijsstijging op sigaretten jouw rookgewoonten? 🚬

Ja20.7%
Nee31%
Ik rook niet48.3%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.