in ,

Dit zijn dé smart home trends van 2021

Maak je leven makkelijker met een smart home!

Wil je weten hoe je van jouw huis een smart home kan maken? Lees dan snel dit artikel, waarin we dé smart home trends van 2021 bespreken!

Een smart home is een trend die we steeds vaker terug zien bij woningen. Tegenwoordig kan iedereen zijn huis in een smart home veranderen, en steeds meer mensen doen dat ook. Een smart home klink misschien als een ingewikkelde term, maar het is eigenlijk een vrij simpel begrip. Een smart home beschikt over geautomatiseerde systemen die eenvoudig te bedienen zijn via een centraal systeem. Tegenwoordig kan je van alles laten automatiseren om zo de smart home van je dromen te verwezenlijken. Hieronder bespreken we welke smart home systemen in 2021 populair zijn.

Slimme verlichting

Een smart home zonder slimme verlichting zal je niet snel tegenkomen, want dit is eigenlijk een onmisbaar onderdeel. Een huis met slimme verlichting is namelijk een stuk aangenamer om in te leven. De voordelen van slimme verlichting zijn talrijk:

 • Alle verlichting is eenvoudig te bedienen met een afstandsbediening, tablet of smartphone.
 • Je hoeft niet opzoek te gaan naar lampenknopjes om alle lichten aan te doen, je hebt alleen je mobiel nodig. Vanuit je bed, of vanuit je werk, overal heb jij controle over het licht in je huis.
 • De verlichting kan samenwerken met andere slimme apparaten in je huis. Zo kan het licht bijvoorbeeld aangaan als je wekker afgaat.
 • Je kan je eigen sferen creëren en je favoriete sferen opslaan.
 • Je kan je verlichting programmeren, zodat deze op vaste tijden aan en uitgaan. Zo kan de verlichting automatisch aangaan terwijl je niet thuis bent. Super handig als je eventuele inbrekers de indruk wil geven dat je huis toch bewoond is.
Bekijk ook:
Zo maak je jouw tuin klaar voor de lente

Elektrische garagedeur

Een andere trend op het gebied van smart homes zijn de elektrische garagedeuren. Een elektrische garagedeur is een slim idee om de volgende redenen:

 • Deze kan je bedienen met een afstandsbediening of met je stem. Zo hoef je de auto niet meer uit om de deur te openen. Én met een stemopdracht zou je de deur ook al tijdens het rijden kunnen openen, zo sta je niet voor een gesloten poort.
 • Deze slimme garagedeuren zijn ook een stuk veiliger. Door middel van sensoren stopt de deur automatisch als er beweging wordt waargenomen. Zo hoef je niet bang te zijn dat je kinderen, huisdieren, of auto per ongeluk wordt geraakt. Dat is weer een zorg minder!
 • Een slimme garagedeur heeft vaak ook een noodbatterij. Geen zorgen dus over een niet werkende deur bij stroomuitval, want zelfs dan gaat hij nog gewoon open en dicht.

Slimme beveiliging

Een veilig huis is iets wat men altijd wel belangrijk vond, maar steeds meer mensen regelen dat via een slim beveiligingssysteem. Tegenwoordig zijn er slimme draadloze alarmsystemen die je tegen meerdere gevaren waarschuwt en beschermd. Zo bevat een slim beveiliging vaak inbraakmelders, bewegingsmelders, rookmelders, sirenes en camera’s die je op afstand kan bedienen. Zo kan je met een gerust hart slapen of je huis onbemand achterlaten, want je alarmsysteem houdt alles in de gaten.

Bekijk ook:
Dit zijn de woontrends van 2021

Ben je geen fan van camera’s in je huis die alles in de gaten houden. Geen zorgen, ook dan kan je huis een slimme beveiliging krijgen. Er zijn namelijk ook beveiligingssystemen mogelijk zonder camera’s. Zo blijft je huis cameravrij, maar is het nog steeds extra veilig!

Slimme zonwering

Wat ook steeds meer mensen toevoegen aan hun smart home is de slimme zonwering. Ideaal als je niet elke dag meerdere keren op en neer wilt lopen om de gordijnen en andere zonwering af te stellen. Deze zonwering wordt daarnaast slim genoemd voor een andere reden, want met een zonnesensor kan de zonwering zich aanpassen op basis van de temperatuur. Zo wordt het nooit te warm of te koud, zonder dat je dat zelf in de gaten moet houden.

Tegenwoordig heb je allerlei soorten slimme zonwering:

 • Binnen zonwering: meestal bedienen we deze met een koordje, stokje, of gewoon met de hand. Maar, nu hoeft dat niet meer. De gordijnen, rolgordijnen, vouwgordijnen, plissés, en zelfs de horizontale jaloezieën kan je nu allemaal uit de handen geven. Met een slim systeem kan je ze met de druk op de knop bedienen.
 • Buiten raam zonwering: buiten hangt ook vaak zonwering, en ook deze kan je automatiseren. Raamzonwering zoals verticale screens, rolluiken, zonneschermen, elektirsche overkappingen en buitenjaloezieën gaan met een druk op de knop open of dicht wanneer jij het wilt.
Bekijk ook:
Welke opties zijn er buiten de woningvereniging om te huren?

Waar kan ik een Smart Home systeem krijgen?

Heb jij na het lezen van dit artikel interesse gekregen in een smart home systeem? Neem dan eens een kijkje op de website van Somfy. Dit bedrijf is gespecialiseerd in smart home systemen.

Expert

Geschreven door Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

TrendwatcherAuteurVideo ingezondenQuiz ingezonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   Trailer: Super Mario 3D World + Bowser’s Fury voor de Nintendo Switch

   Kaketoe miauwt als kat