Fotografie als hobby: beginnen in 4 simpele stappen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Fotografie als hobby: beginnen in 4 simpele stappen

Ben jij op zoek naar een leuke en laagdrempelige hobby waarin je jouw creativiteit kwijt kunt? Dan is fotografie wellicht wat voor jou! In slechts 4 simpele stappen kun jij aan de slag. Het mooie van fotografie is dat je het kunt doen waar en wanneer jij maar wilt. Lees snel verder om te weten waar je op moet letten, zodat jij binnenkort al de mooiste foto’s maakt.

Leer je camera goed kennen

Je leert fotograferen het snelst door het gewoon te doen. Je neemt jouw digitale camera overal mee naartoe zodat je allerlei soorten onderwerpen kunt fotograferen. Maak mooie foto’s van jouw familie of vrienden, ga op zoek naar een toffe locatie om foto’s te maken, leg landschappen en architectuur vast en oefen thuis met de instellingen van jouw camera. Door veel te oefenen met jouw digitale camera en je thuis verder in te lezen leer je te werken met verschillende sluitertijden, het diafragma en de ISO-waarde. Fotograferen bestaat voor veel mensen trouwens niet alleen uit het fotograferen zelf, maar ook het achteraf bewerken van de beelden. 

Bekijk ook:
Leukste pretparken van Nederland

Oefen op compositie

De juiste compositie speelt een grote rol in het schieten van een mooie foto. Goede compositie zorgt ervoor dat het fijn is om naar een beeld te kijken. Compositie draait om het ordenen van beeldelementen. Gebruik bijvoorbeeld de regel van derden in plaats van dat je het onderwerp in het midden plaatst, om de foto interessanter te maken.

Bij de regel van derden wordt een foto in 9 gelijke vlakken verdeeld (3 in de hoogte en 3 in de breedte). Het onderwerp is vervolgens op een snijpunt van het raster te zien. Leg jij het liefst dieren of mensen vast? Fotografeer dan eens op dezelfde hoogte als jouw model zich bevindt, door bij het fotograferen van een hond bijvoorbeeld door je knieën te gaan. Dit geeft een stuk sprekender beeld.

Let op de scherpte

Scherpte is in zo goed als alle gevallen bepalend voor een goede foto. Als je jouw digitale camera beweegt tijdens het fotograferen kan het beeld onscherp worden. Ook moet de foto op de juiste plekken scherp zijn. Als je mensen fotografeert is dat bijvoorbeeld op de ogen. Stel scherp op de plaats die je scherp wilt hebben en hou je digitale camera stil bij het afdrukken. Voor nog scherpere foto’s gebruik je een snelle sluitertijd en neem je een stabiele houding aan of gebruik je een statief. 

Bekijk ook:
Zo creëer je thuis de ultieme luisterervaring

Je foto’s bewerken

We zeiden het eerder al: door je foto’s achteraf te bewerken kun je deze nog mooier maken. Zo kun je bijvoorbeeld het contrast vergroten, bepaalde storende objecten wegwerken en een herkenbare eigen stijl ontwikkelen. Vaak duurt het even om fotobewerking programma’s onder de knie te krijgen, maar als je gemotiveerd bent om serieus met fotografie aan de slag te gaan is dit juist heel erg leuk. Je kunt ervoor kiezen om te fotograferen in RAW of JPEG. Het voordeel van RAW-formaat is dat er geen informatie verloren gaat, waardoor je meer vrijheid hebt in het bewerken. 

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.