Wat moet ik kiezen: sjorbanden of spanbanden? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat moet ik kiezen: sjorbanden of spanbanden?

Spanbanden en sjorbanden zijn handige hulpmiddelen om lading vast te zetten bij transporteren van goederen. Ze worden gebruikt om lading vast te zetten. De termen sjor- en spanbanden worden regelmatig door elkaar gebruikt, maar welke moet je nu kiezen? In dit artikel gaan we dieper hier op in.

Wat is het verschil tussen beide?

In veel gevallen weten mensen niet het verschil tussen sjorbanden en spanbanden. Het grootste verschil zit hem in de manier hoe hij wordt aangetrokken. Zo heeft een spanband een ratel, waarmee je de band doet aantrekken. Een sjorband daarentegen heeft een gesp. Deze worden handmatig op spanning gebracht door te trekken.

Een ander verschil tussen beide zekeringsmogelijkheden zijn de afmetingen. Over het algemeen is de breedte van een spanband groter dan een sjorband.

Wat is de beste keuze?

Wanneer je zware goederen wilt vervoeren, dan is een spanband een betere keuze. Denk hierbij aan, zware kasten, auto’s of machines. Wanneer je kleinere objecten wilt vervoeren, dan is een sjorband een goede keuze. Denk hierbij aan het vervoeren van materiaal in een bestelbus, het vastmaken van een fiets aan een fietsendrager of het verstevigen van een dakkoffer.

Bekijk ook:
Zo zet je jouw auto op de juiste manier in de wax

Wat als je het verkeerde hulpmiddel gebruikt?

Wanneer je twijfelt welke je het beste kunt kiezen, kies je altijd voor overcapaciteit. In gevallen van twijfel, kies je dus een spanband met ratel. Deze geeft meer zekerheid, dan een sjorband.

Het gebruik van het verkeerde type bevestigingsmiddel kan leiden tot onveilige situaties en schade aan de lading.

De belangrijke factoren bij het maken van een keuze

Hieronder staan nog enkele factoren waar je rekening mee moet houden bij het maken van een keuze wat betreft sjorbanden en spanbanden:

  • Gewicht en grootte van de lading: zoals eerder vermeld, zijn spanbanden met ratels beter geschikt voor zwaardere ladingen. Hun ontwerp maakt het mogelijk om een hogere spanning te bereiken, wat essentieel is voor het veilig vastzetten van zware items.
  • Type transport: voor langere afstanden of bij transport over ongelijke wegen, waarbij de lading meer kans heeft om te verschuiven, is een spanband de veiligere keuze vanwege de hogere spankracht die bereikt kan worden.
  • Gebruiksgemak: sjorbanden met een gesp zijn eenvoudiger en sneller te gebruiken voor lichte en snelle bevestigingen. Ze zijn ideaal voor situaties waarin snelheid en gemak belangrijker zijn dan de maximale zekerheid van de lading.
  • Duurzaamheid en herbruikbaarheid: spanbanden met een ratelmechanisme zijn over het algemeen duurzamer en beter bestand tegen slijtage bij zwaar gebruik. Als je van plan bent de banden regelmatig te gebruiken, kan dit een belangrijke factor zijn in je keuze.
151

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.