Kilometerverzekering: dé trend van dit moment, maar is dit ook iets voor jou? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Kilometerverzekering: dé trend van dit moment, maar is dit ook iets voor jou?

In Nederland is het niet toegestaan om onverzekerd op de weg te rijden. Als je in het bezit bent van een auto en deze meeneemt op de weg, ben je ook verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Welke autoverzekering je kiest? Dat is geheel aan jou. In ons land kunnen we kiezen uit drie verschillende soorten verzekeringen: WA, beperkt casco en volledig casco, in de volksmond ook wel de allrisk verzekering genoemd. Een nieuwe opkomende trend is echter de zogenaamde kilometerverzekering. Deze is niet ter vervanging, want je zal alsnog minimaal een WA verzekering moeten afsluiten, maar biedt wel geheel andere opties dan enkel een gewone WA verzekering.

Maar wat is een kilometerverzekering precies? Wat levert het je op? En is dit ook iets voor jou?

Betaal per gereden kilometer

Een kilometerverzekering is vooral interessant voor mensen die weinig rijden of waarbij de auto soms maanden of zelfs jaren stil blijft staan. Bijvoorbeeld omdat ze in het buitenland verblijven of omdat ze door ziekte of een blessure tijdelijk niet kunnen rijden. Bij een kilometerverzekering betaal je namelijk per gereden kilometer. Hoe minder je rijdt, hoe meer korting op je autoverzekering je ontvangt.

Bekijk ook:
Ontdek de elektrische toppers van 2024: welke auto’s blinken uit?

Bij het afsluiten van deze verzekering moet je eerst een schatting maken van het aantal kilometers dat je jaarlijks rijdt. Op basis van deze schatting wordt vervolgens de premie bepaald. Houd er wel rekening mee dat je een realistische schatting moet maken. Ga niet expres lager zitten om zo goedkoper uit te zijn, want uiteindelijk betaal je het verschil weer gewoon bij. Het goede nieuws is wel dat als je minder hebt gereden, je dit verschil ook weer terug zult ontvangen. Daarom is het beter om zeker in het eerste jaar net wat ruimer te schatten. Dan weet je zeker dat je goed zit en ontvang je na afloop misschien zelfs wel een extraatje. Hoe minder je rijdt, hoe meer je natuurlijk zult ontvangen.

Voordelen van een kilometerverzekering

Het grote voordeel van een kilometerverzekering is dat je wordt beloond als je minder rijdt. Stel, je hebt wel een auto en probeert deze vaker te laten staan, dan weet je ook dat je er wat voor terugkrijgt. Hierdoor wordt het ook interessanter om de auto vaker te laten staan. Het creëert dus bewustzijn bij de automobilist. Als je toch vaak geneigd bent om voor kleine stukjes de auto te pakken, zal je dit nu misschien juist vaker laten. Het wordt immers interessanter om voor alternatieven te kiezen als je weet dat je aan het einde van het jaar geld terug zult krijgen.

Bekijk ook:
Rijdt Nederlandse politie binnenkort elektrisch? Dit zijn de nieuwste modellen

Is het iets voor mij?

Dan natuurlijk de grootste hamvraag: is een kilometerverzekering ook iets voor mij? Dit is geheel afhankelijk van hoe vaak je de auto gebruikt. Besef goed dat in feite elke verzekering rekening houdt met hoeveel je rijdt. Bij een kilometerverzekering wordt hier echter wat meer de nadruk op gelegd. Als je graag meer bewustzijn wil creëren of weet dat je gewoon niet al te veel rijdt, dan kan deze verzekering financieel zeker aantrekkelijk zijn. 

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.