Dé kruidnoten smaak van 2019 is bekend!

Ruim 750 inzendingen na de oproep van 24Kitchen

24Kitchen kwam drie weken geleden met een oproep plaatsen voor lezers om een unieke kruidnotensmaak in te sturen. Die is inmiddels bekend. Uit meer dan 750 inzendingen van vreemde, of juist lekkere smaakcombinaties moest dé kruidnoten smaak van 2019 gekozen worden. Een ding is zeker: je moet er van houden..

Er zijn al heel wat bijzondere smaken op de markt, zoals gin-tonic, karamelzeezout of pindakaas. Dit jaar werd gezocht naar een nog beter idee, en minstens 750 mensen grepen hun kans. Je zal niet geloven wat voor gekke smaken naar voren zijn gekomen. De meest bijzondere ideeën waren onder meer frikandelbrood, bokbier, Lay’s chips en jong belegen kaas. Er werden zelfs culinaire hoogstandjes ingestuurd, zoals rode peper-lavendel, pure chocolasinaasappel, honeycomb of dulce de leche.

Maar, dit zijn niet de kruidnoten die de prijs van beste kruidnoten smaak van 2019 hebben gewonnen. Dit is namelijk de *tromgeroffel*

Stoofpeerkruidnoot!

Dit aparte smaakidee is werkelijkheid geworden dankzij dessertbar The Sweet Spot. Het kruidnotenbeslag bevat gedroogde stoofperen en is omhuld met een ganache van witte chocolade, stoofperen, rode wijn en kaneel. Wil jij de stoofpeerkruidnoot proberen? Hij is vanaf vandaag opgenomen in de gloednieuwe dessertbar, die te vinden is in de Haagse Foodhallen. En voor de fanatieke bakkers onder ons, het recept is ook bekend en die luidt als volgt:

Ingrediënten

Kruidnoten– 100 gram boter- 100 gram basterdsuiker- 200 gram patentbloem- 8 gram speculaaskruiden- 2 gram bakpoeder- 2 gram kardemom- 2 gram kaneel- 2 gram zout- 50 gram melk- ½ ei- 1 stoofpeer (optioneel)*

Ganache– 1 kilo stoofperen- 750 ml rode wijn- 200 gram suiker- 3 steranijs- 1 theelepel kaneelpoeder + extra voor garnering- 300 gram witte chocolade- 2 blaadjes gelatine (geweekt in koud water)

Benodigdheden(hand-)mixer, zeef, staafmixer, garde, bakpapier of rooster

Bereiding

KruidnotenVerspreid blokjes gesneden stoofpeer over een bakplaat en laat ze een uur opdrogen op 150 graden in de oven.Kneed de boter en suiker met een hand of standmixer tot een geheel. Voeg geleidelijk de melk en de helft van een losgeklopt ei toe. Zeef de bloem met de specerijen, zout en bakpoeder. Voeg dit in drie delen toe aan het mengsel. Mix niet langer dan nodig is om de bloem op te nemen. Voeg optioneel de gedroogde stoofpeer toe aan het mengsel* en laat het deeg rusten.

Snijd het deeg in lange banen en vervolgens in kleine stukjes om er gelijke balletjes van te draaien. Bak de kruidnoten in 12 tot 15 minuten af in de oven op 170 graden.

GanacheSchil de stoofperen, verwijder de kern en snijd ze in blokjes. Kook de perenblokjes met de suiker en specerijen 30 minuten in de rode wijn.

Verwijder de grove specerijen als de perenblokjes gaar zijn. Pureer hierna de peer met een staafmixer door het kookvocht. Kook de puree op laag vuur in tot het de consistentie van appelmoes heeft.

Weeg de witte chocolade af in een kom en doe hier de geweekte gelatine blaadjes bij. Giet 270 gram van de warme perenpuree over de chocolade en gelatine. Meng de ganache met een garde tot een egaal mengsel en laat de kom op kamertemperatuur iets afkoelen.

Dip de afgekoelde kruidnoten met een vork in de ganache en leg ze op bakpapier of rooster om te drogen. Bestrooi de kruidnoten met een dun laagje kaneel.

186 punten
Upvote Downvote

Reactie plaatsen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laden…

0

Reacties

0 Reacties

6 mensen die onschuldig vast zaten

Gamen op Google Stadia