Schenken is helemaal hot in 2021, doe je ook mee? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Schenken is helemaal hot in 2021, doe je ook mee?

Steeds meer mensen kiezen er voor om tijdens hun leven een schenking te doen. Bijvoorbeeld aan hun kinderen of kleinkinderen. Toch is het voor lang niet iedereen duidelijk waarom het veel voordelen kan hebben om een schenking te doen. Niet alleen voor de uiteindelijke erfgenamen, maar ook voor jouzelf. Ben jij benieuwd waarom schenken helemaal hot is in 2021 en ben je wellicht zelf ook van plan om hieraan mee te doen? Maar ben je tegelijkertijd benieuwd wat voor voordelen schenken met Evi kan hebben? In dit artikel lees je alles wat je moet weten.

Fiscale voordelen

Er zijn nog genoeg ouderen in Nederland die heerlijk ruim bij kas zitten. Vaak wordt dan geopperd dat het fijn is om de kinderen en kleinkinderen uiteindelijk wat na te laten. Maar besef wel dat over het vermogen bij overleden ook een erfbelasting geheven zal worden. Dit geldt voor ieder kindsdeel. Hoewel kinderen en kleinkinderen een vrijstelling hebben van ieder 21.282 euro, zal er over het meerdere nog aardig wat erfbelasting worden geheven. Hierbij gaat het doorgaans over een gemiddelde van 20 procent. Een aanzienlijk bedrag. Zonde. Want als je nog bij leven een deel schenkt, is het voor kinderen en kleinkinderen mogelijk om ieder jaar van een schenkingsvrijstelling gebruik te maken. Zo realiseer je een besparing van erfbelasting. Je ziet immers liever dat het geld direct bij jouw kinderen en kleinkinderen terecht komt en niet voor een groot deel in handen van de Belastingdienst.

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Liever met een warme hand, dan een…

Uiteindelijk zal je vermogen bij overlijden naar erfgenamen over gaan. Helaas merk je hier zelf natuurlijk niets meer van. En dat is jammer, want het is natuurlijk veel mooier om te zien hoe blij je erfgenamen zijn met de schenking en wat ze hiermee doen. Daarom is het fijn om alvast een schenking te doen bij leven. Zo weet je in elk geval wat er met de schenking wordt gedaan en kan je nog genieten van de blijdschap van de mensen om je heen.

Een goede start meegeven

Het is tegenwoordig niet gemakkelijk meer om een goede start te maken in het volwassen leven. Waar het voorheen nog relatief makkelijk was om aan een huis te komen, moet je tegenwoordig al over een relatief groot spaarbedrag beschikken, wil je überhaupt ooit aan een hypotheek komen. Met een schenking geef jij jouw kind(eren) en (achter)kleinkinderen de mogelijkheid om een betere start te maken in het leven. Deze schenking kunnen ze bijvoorbeeld inleggen bij een nieuwe woning, bij het starten van een onderneming of het volgen van een prijzige studie.

Bekijk ook:
Wat is de beste ergonomische wiebelkruk?

Heeft je kind relatief weinig te besteden en lukt het hem of haar nauwelijks om maandelijks rond te komen? Dan kun je ook een periodieke schenking inzetten om het kind op het goede pad te zetten. Bij te staan totdat het in staat is om het volledig zelf te doen.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.