Hoe vaak is een complete machinale check up nodig? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe vaak is een complete machinale check up nodig?

De zware machines die je bezit, zijn vaak het duurste stuk bouwmateriaal of activa dat je in bezit hebt. Bovendien bespaart een reparatie of vervanging van deze machine veel geld. Leren hoe je het onderhoud efficiënt kunt uitvoeren, zodat je geld bespaart en de levensduur van je uitrusting verlengt, is zeer waardevol. Hieronder lees je over een aantal specifieke onderhoudsgebieden die over het hoofd gezien worden en eenvoudige acties die ondernomen kunnen worden om de waarde van jouw meest essentiële machines op lange termijn te verhogen.

Waarom is het nodig om preventief onderhoud aan machines uit te voeren?

Wat routine-onderhoud van je zware machines betreft, kan het nemen van preventieve maatregelen je helpen om dure stilstand te voorkomen. Door de tijdstippen en plaatsen te voorspellen waar problemen zich waarschijnlijk zullen voordoen, kun je met routine-onderhoud die problemen oplossen nog voordat ze ontstaan.

Voordelen van preventief onderhoud

Met preventief onderhoud kun je anticiperen op slijtage en verandering. Er worden voortdurend corrigerende acties uitgevoerd om de betrouwbaarheid en de prestaties van onderdelen, zoals de aandrijftechniek, te garanderen. Preventief onderhoud omvat routinematige en methodische inspecties, wijziging en vervanging van onderdelen, testen van de prestaties van de machines en een analyse.

Preventief onderhoud gaat verder dan de standaard taken zoals filter vervangen en smeren

Er zijn uitgebreide plannen voor preventief onderhoud nodig. Het is een planmatige manier om de uitrusting te beheren vanaf de aanschaf tot aan het einde van de gebruiksduur.

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Stel de belangrijkste oorzaken van defecte machines vast. Je kunt honderden of duizenden euro’s besparen en regelmatige arbeidsprocessen in stand houden door waarschijnlijke oorzaken van defecten op te sporen voordat ze zich voordoen.

Machinestoringen kunnen in drie soorten worden ingedeeld.

Wanneer een machine onverwacht uitvalt, spreekt men van een plotselinge storing. De oorzaak is meestal duidelijk. Het onderdeel wordt dan gerepareerd of vervangen en de machine wordt weer opgestart.

Intermitterende storingen komen zelden voor. Deze stilstand treedt willekeurig op en het bepalen van de oorzaak kan een uitdaging zijn. Intermitterende storingen zijn hinderlijk, duur in stilstand en kunnen meestal vermeden worden door op de oorzaak te anticiperen en die tijdens het onderhoud op te lossen. Routinematig onderhoud en inspecties kunnen geleidelijke uitval volledig voorkomen. Slijtende onderdelen en componenten worden geïdentificeerd wanneer ze het einde van hun levensduur naderen en worden vervolgens vervangen voordat de storing optreedt.

Deze drie vormen van machinestoringen en defecten hebben drie primaire oorzaken:

Extreme hitte veroorzaakt defecten aan machines. Deze defecten ontstaat wanneer een machine in koude omstandigheden gestart wordt en weer opwarmt. Ook oververhitting van apparatuur kan een oorzaak zijn. Onderhoud kan machines voorbereiden op extreme hitte of kou en zo thermische defecten voorkomen.

Bekijk ook:
Wat is de beste ergonomische wiebelkruk?

Bij mechanisch falen van machines is de oorzaak duidelijk. Dit is gemakkelijk te voorkomen door versleten onderdelen te vervangen, zo nodig te smeren, sluitingen aan te draaien en bewegende delen uit te lijnen. Overmatig gebruik, trillingen, schokken, stoten en misbruik door de gebruiker veroorzaken mechanische defecten.

Grillig falen is het moeilijkste vast te stellen. Dit gebeurt willekeurig en onder verschillende omstandigheden. Hydraulische of elektrische overbelasting veroorzaken de meeste machinestoringen. Het gebruik van diagnose-instrumenten bij routine-onderhoud van machines kan talrijke storingen in elektronische componenten voorkomen.

Dagelijkse gebruikers krijgen een “gevoel” voor het apparaat

Bedieners kunnen zien wanneer er iets mis is en laten het je weten. Een vernieuwende preventieve onderhoudsaanpak is bedoeld om aandacht aan hen te schenken en hun mening te waarderen.

Een checklist voor het onderhoud van zware apparatuur is zeer aan te raden om te helpen bij het geheugen en om klusjes af te strepen naarmate ze voltooid zijn. Maak check-sheets georganiseerd met elke gespecificeerde taak verbonden met een bepaald interval. Dat kan op dagelijkse, maandelijkse of seizoensbasis zijn. Bovendien kunnen specifieke doelen per uur, wanneer deze doelen speciale aandacht vragen, gebaseerd zijn op de machinetijd.

Je kunt je voorbereiden op komende taken door het onderhoud van jouw machines bij te houden.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.