Geld lenen: waar moet je rekening mee houden? 9
Saved Read later
Deel dit bericht

Geld lenen: waar moet je rekening mee houden?

De inflatie is in de afgelopen maanden gigantisch hoog geweest. Merk je dit aan bijvoorbeeld je uitgaven? En moet je hierdoor al regelmatig geld van je spaarrekening overmaken? Dit is uiteraard niet al te lang vol te houden. Om je hoofd boven het water te houden, kan een lening interessant voor je zijn.

Het principe van een lening is simpel:

  • Je leent geld tegen bepaalde voorwaarden
  • Je betaalt het geld terug aan de kredietverstrekker, inclusief rente
  • Na een xx aantal maanden of jaren heb je je lening terugbetaald

Waarom geld lenen?

  • Je komt snel aan het benodigde geld. Geld groeit nu eenmaal niet aan een boom, terwijl er wel veel situaties denkbaar zijn waarin je (snel) geld nodig hebt. Dan biedt een lening uitkomst.
  • Je hoeft niet aan je spaarrekening te komen. Je spaarrekening is er als financiële buffer of omdat je voor een bepaald doel aan het sparen bent. Als je dan op korte termijn geld nodig hebt, is het zonde om dit van je spaarrekening te halen.

Uiteraard moet je rekening met de kosten houden. Je moet bij een lening nu eenmaal rente betalen. Maar, weegt dat op tegen de voordelen van een lening? Dat is aan jou om te bepalen. Als je geld wilt lenen, zijn er in ieder geval zaken waar je rekening mee moet houden.

Bekijk ook:
Zoveel geld heeft Hamas jaarlijks beschikbaar voor de strijd tegen Israël

Doel van de lening

Ten eerste moet je rekening houden met het doel van de lening. Heb je voor privé doeleinden snel geld nodig? Dan is een persoonlijke lening aanvragen interessant.

Heb je echter voor je bedrijf een lening nodig? Dan kies je voor een zakelijke lening. Een zakelijke lening heeft net iets andere voorwaarden dan een persoonlijke lening, dus maak hier goed onderscheid tussen.

Voorwaarden van de lening

Ten tweede moet je goed naar de voorwaarden van de lening kijken. Welk bedrag ga je tegen welk rentepercentage lenen? Wat is de terugbetalingsperiode? En wat zijn de voorwaarden met betrekking tot een eventuele boete? Kijk goed naar de voorwaarden, zodat je voor in jouw situatie de juiste keuze kunt maken.

De geldverstrekker

Leen geld niet zomaar bij elke willekeurige instantie. Leen alleen geld bij partijen die betrouwbaar zijn en goed aangeschreven staan. Een lening aanvragen doe je simpelweg niet bij iemand op de hoek van de straat. Kies te allen tijde voor een betrouwbare partij. En maak met die partij waterdichte afspraken.

Bekijk ook:
Nederland beste pensioenstelsel wereldwijd

Mogelijkheden met terugbetalen

Je zou ook goed moeten kijken naar de terugbetalingsmogelijkheden. Kun je bijvoorbeeld de lening vervroegd aflossen zonder dat je hier een boete voor hoeft te betalen? Of is het mogelijk om de lening over te sluiten? De mogelijkheden op dit gebied zijn divers, maar niet alle kredietverstrekkers bieden dergelijke mogelijkheden aan.

Denk goed na over de lening

Het aangaan van een lening brengt financiële verplichtingen met zich mee. Je moet het geld terugbetalen en je hebt hierbij ook nog met rente te maken. Mede hierom is het heel belangrijk om goed over de lening na te denken.

Biedt een lening de gewenste uitkomst voor het probleem dat je hebt? Of moet je bij de lening mogelijk met een BKR registratie rekening houden? Zo’n registratie kan op termijn voor problemen zorgen, bijvoorbeeld voor het aanvragen van een hypotheek.

Moraal van het verhaal: laat je goed informeren. En verdiep je goed in de wereld van leningen. Zorg ervoor dat je precies begrijpt wat een lening is. En zorg er ook voor dat je te allen tijde in staat bent om aan je betalingsverplichtingen te voldoen.

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.