AOV afsluiten als zzp’er: hoe zit dat? 8
Saved Read later
Deel dit bericht

AOV afsluiten als zzp’er: hoe zit dat?

Als zzp’er ben je vaak druk en altijd bezig met nieuwe klussen. Maar wat als dit wegvalt, door bijvoorbeeld een ongeval of ziekte? Dan wil je uiteraard niet zonder inkomen zitten. Daarom wordt het afsluiten van een AOV, oftewel een arbeidsongeschiktheidsverzekering, aangeraden. Een vangnet is namelijk nooit verkeerd. Hier lees je alles wat handig is om te weten bij het afsluiten van een AOV.

Hoe werkt een AOV voor zzp'ers precies?

Je kunt een AOV voor zzp zien als een soort uitkering als je ziek bent of een ongeval hebt gehad. Wanneer die uitkering ingaat, bepaal je als zzp’er zelf wanneer deze uitkering ingaat aan de hand van een eigenrisicoperiode. Zo’n eigenrisicoperiode kun je instellen als je bereid bent je spaargeld te gebruiken in je periode van ziekte. Een eigenrisicoperiode houdt in dat er wellicht wat tijd tussen zit voordat je de uitkering krijgt, als je bijvoorbeeld een buffer hebt opgebouwd. Als je nou niet zo’n buffer hebt weten op te bouwen is het niet handig om te beginnen aan een eigenrisicoperiode. Zo’n periode kan verschillen van twee maanden tot 24 maanden, dit bepaal je zelf. Hoe groter de eigenrisicoperiode is, hoe lager de premie is die je betaalt.

Bekijk ook:
Marketingbudgetten 2023: 9,1% van de bedrijfsomzet

Je kunt kiezen preventiediensten

Je kunt ook kiezen voor de preventiediensten die sommige bedrijven aanbieden. Voorkomen is immers beter dan genezen. Zo kun je gebruik maken van zowel mentale als fysieke hulp mocht je daar belang bij hebben. Alles wat je daar vertelt blijft uiteraard beroepsgeheim. De fysieke testen om jouw gezondheid te checken kun je echter gewoon bij je eigen huisarts inplannen. Het blijven overigens wel adviezen, en hoef je er niks mee te doen. Maar als je wel serieus wilt zijn over het voorkomen van arbeidsongeschiktheid, is dit wel iets om naar te kijken.

Professioneel advies

Een AOV kiezen is nogal lastig. Gelukkig heb je adviseurs die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste AOV. Een adviseur zou dan samen met jou kunnen kijken naar de risicofactoren die zitten verbonden aan het beroep dat je uitoefent. Ook zullen zij periodieke checks uitvoeren, want jouw leven en jouw wensen wat betreft een AOV zullen niet altijd hetzelfde blijven. Er zijn namelijk premiegroepen, zo biedt Tulpenfonds bijvoorbeeld vier verschillende premiegroepen waar je uit kan kiezen. Deze worden bepaald op het risico dat je loopt op arbeidsongeschiktheid.

Bekijk ook:
Werkdruk verlagen: met deze tips doe je dat zelf

Zo kies je de beste AOV voor jou

Een AOV voor zzp’ers is dus heel uitgebreid, met enorm veel keuzes om te maken. Uiteindelijk draait het grotendeels om het risico dat het beroep dat je uitoefent met zich meedraagt. Het is belangrijk om zelf dus ook te weten welke risico’s jij als zzp’er bereid bent om aan te gaan.

845

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.