5 Tips om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken 13
Saved Read later
Deel dit bericht

5 Tips om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling is de trend van het moment. Maar, hoe kan je het beste aan je persoonlijke ontwikkeling werken? In dit artikel geven we 5 tips om je daarmee te helpen!

Wat is persoonlijke ontwikkeling?

Je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling als je stappen vooruit wilt zetten op het gebied van je innerlijk, je uiterlijk, je eigenschappen, je kwaliteiten en je vaardigheden. Dit doe je door doelen te stellen, vervolgens stappen te zetten om die doelen te bereiken en ten slotte te reflecteren of je de doelen daadwerkelijk hebt bereikt . Maar, dat is niet altijd even makkelijk. We hebben daarom een aantal tips voor je op een rij gezet, waarmee je makkelijker aan de slag kan met je persoonlijke ontwikkeling:

1. Stel doelen met behulp van de SMART methode

Een van de belangrijkste hulpmiddelen die je nodig hebt bij het werken aan je persoonlijke ontwikkeling is het stellen van doelen. Alleen, hoe stel je nou op de juiste manier een doel? Dat kan eenvoudig door gebruik te maken van de SMART methode. Bij de SMART methode moeten je doelen aan vijf eisen voldoen:

 1. (S) De doelen moeten specifiek zijn
 2. (M) De doelen moeten meetbaar zijn
 3. (A) De doelen moeten acceptabel zijn
 4. (R) De doelen moeten realistisch zijn
 5. (T) De doelen moeten tijdsgebonden zijn

Een voorbeeld van een goed SMART doel gaat als volgt: “Ik wil drie boeken lezen in één maand.”

Door gebruik te maken van de SMART methode zorg je ervoor dat je precies weet wat je wil bereiken, precies kan zien of je het doel wel of niet hebt bereikt, en weet wanneer je het bereikt moet hebben. Daarnaast voorkom je hiermee ook dat je onrealistische doelen stelt, die je nooit kan halen.

5 Tips om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken 16

2. Maak een plan

Nadat je een aantal doelen op het gebied van je persoonlijke ontwikkeling hebt gesteld, wordt het tijd om een plan te bedenken om deze doelen te bereiken. Wil je bijvoorbeeld drie boeken lezen in één maand, dan is het onder meer handig om te bedenken:

 • Welke boeken ga je lezen?
 • Wanneer ga je lezen?
 • Hoeveel lees je per leesmoment?
Bekijk ook:
Unieke verzendverpakkingen: Dit zijn de nieuwste trends voor webshops in 2024

Probeer bij elk doel een plan te bedenken, zo wordt het makkelijker om je doel te behalen.

3. Voer je plan uit

Je hebt nu zowel je doelen als een plan samengesteld. Dan wordt het tijd om je plant uit te voeren zodat je je doelen kan bereiken.

Enkele tips voorbij het uitvoeren van je plan:

 • Geloof in je zelf en geloof dat je de doelen kan halen. Het gaat echt niet lukken als je niet denkt dat het kan lukken!
 • Visualiseer van te voren hoe je de stappen succesvol uitvoert en hoe je je doelen bereikt. Hierdoor voelt het natuurlijker wanneer je daadwerkelijk aan de slag gaat.
 • Vermijd negatieve gedachtes. Gaat het een keer minder goed? Blijf positief! Vooruitgang gaat met ups and downs.
 • En nog belangrijker: geef niet op wanneer het tegenzit!
 • Sta stil blij kleine succesmomentjes. Heb je goed gewerkt aan je plan en doelen, dan mag je daar best even stil bijstaan en jezelf een schouderklopje geven.
 • Vergelijk jezelf niet met anderen maar alleen met jezelf. Bij het werken aan je persoonlijke ontwikkeling is het belangrijk dat je realiseert dat je niet een wedstrijd doet tegen iemand anders, maar alleen met je “oude” zelf. Hoe andere mensen het doen is dus veel minder belangrijk. Het gaat erom dat jij stappen zet. Vergelijk je ontwikkeling dus vooral met je oudere zelf.

4. Evalueer en reflecteer als je doelen wel of niet gehaald zijn

Op een gegeven moment bereik je het punt waarop je je doelen gehaald moet hebben. Als je een SMART-doel hebt opgesteld, dan heb je ook een einddatum genoteerd. Het is dan tijd om te reflecteren of je je doelen hebt gehaald of niet, en waardoor dat komt. Het is belangrijk dat je hiervan leert, want deze lessen neem je weer mee als je verder gaat werken aan je persoonlijke ontwikkeling.

Bekijk ook:
Efficiëntie en Veiligheid in Magazijnen door Geavanceerde Verlichtingsoplossingen

Deze vragen kan je stellen als je je doelen niet gehaald hebt:

 • Waar ging het mis?
 • Waarom ging het mis?
 • Wat had ik kunnen doen om te voorkomen dat het mis ging?

Deze vragen kan je stellen als je je doelen wel (of niet) gehaald hebt:

 • Wat ging er goed?
 • Wat had er beter gekund?
 • Wat kan ik hiervan leren en gebruiken bij de volgende doelen die ik wil bereiken?

5 Tips om aan je persoonlijke ontwikkeling te werken 17

5. Vraag om hulp; je hoeft het niet alleen te doen!

Werken aan je persoonlijke ontwikkeling is soms best lastig. Gelukkig hoef je dit niet alleen te doen. Er zijn namelijk professionele coaches die je daarbij kunnen helpen. Zo kan je met behulp van professionals op een efficiënte manier werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Zij weten precies wat ze doen, hebben genoeg ervaring, en kunnen je daarom nog beter helpen. Werken aan je persoonlijke ontwikkeling wordt zo een stuk makkelijker!

Het kan daarnaast ook zo maar zijn dat je niet echt hulp nodig hebt bij je persoonlijke ontwikkeling, maar wel een externe adviseur kan gebruiken bij je onderneming. Voor die mensen is er ook hulp in de vorm van een business coach. In plaats van te focussen op je persoonlijke ontwikkeling, gaat een business coach aan de slag met de ontwikkeling van je bedrijf. En dat is soms net zo hard nodig!

Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.