Saved Read later
Deel dit bericht

Prijs koper op recordhoogte: oud koper is het nieuwe goud

Loodgieters, dakdekkers, installateurs, aannemers en monteurs die oud koper inleveren bij de oudmetaalhandel krijgen daar een recordbedrag voor. De prijs van oud koper is in 11 jaar tijd niet zo hoog geweest. Een mooi moment dus om op te ruimen en je schroot in te leveren.

Actuele prijs oud koper

Voor handgepeld koper bijvoorbeeld wordt momenteel €6,70 betaald per kilo. Rood koper – zoals leidingen – levert €6,00 per kilo op. Bekijk een prijslijst met de actuele prijzen van verschillende soorten koper.

Beurskoers nieuw koper

De prijs van nieuw koper is op de Londense Metaalbeurs (LME) gestegen tot net boven de €8.200,- euro per ton. Een stijging van zo’n 80% ten opzichte van een jaar geleden. De prijs van het rode metaal stijgt omdat er tekorten zijn ontstaan. De vraag groeit, terwijl er uit de mijnen minder koper komt. Tekorten in de mijnbouw kunnen worden aangevuld door schroot te recyclen en dus stijgt de oud koper prijs mee. Inleveren van oud koper bij een metaalhandel levert nu extra geld op.

Bekijk ook:
Wat is de beste ergonomische wiebelkruk?

Prijs koper op recordhoogte: oud koper is het nieuwe goud 14

Koper onmisbaar metaal voor ‘groene transitie’

De vraag naar koper stijgt, omdat het metaal onmisbaar is voor de ‘groene transitie’ in Europa, de Verenigde Staten en China. De groeiende populariteit van elektrische auto’s, waarin meer koper zit dan in auto’s met een verbrandingsmotor, speelt bijvoorbeeld een rol. Ook is koper een cruciale grondstof voor de productie van windturbines en van groot belang voor de uitrol van 5G-netwerken. Koper is namelijk een goede geleider van stroom en makkelijk te buigen. Je vindt het terug in allerlei soorten kabels, in batterijen, elektromotoren, bedrading en laadpalen.

De aankondiging van Biden om klimaat weer tot een prioriteit te maken in de VS zorgde voor een extra boost van de koperprijzen en de verwachting is dat de vraag naar de grondstof alleen maar groter wordt nu er wereldwijd steeds meer wordt geïnvesteerd in windmolens en de vervaardiging van elektrische auto’s en laadpalen.

Aanbod nieuw koper lager door coronapandemie

De vraag groeit dus, maar hoe zit het met het aanbod? Koper wordt gemaakt uit kopererts, gedolven uit mijnen in verschillende werelddelen. Belangrijke producenten zijn Chili en Peru. Doordat deze landen hard getroffen zijn door de pandemie en de coronamaatregelen is het aanbod van kopererts juist lager. De producenten kampen met een personeelstekort in de mijnen en sluiting van de grenzen bemoeilijkt de doorvoer. Daarnaast raken de natuurlijke bronnen waaruit de erts gewonnen wordt uitgeput. Het is dus waarschijnlijk dat het aanbod van koper op korte termijn niet (veel) zal stijgen. Des te belangrijker om dit kostbare metaal te recyclen en oud koper in te leveren bij de metaalhand

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.