Hoe vieren we in Nederland vakantie? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe vieren we in Nederland vakantie?

Steeds meer Nederlanders vieren hun zomervakantie in Nederland, maar hoe ziet zo'n Nederlandse zomervakantie er dan precies uit? In dit artikel zetten we de favoriete bestemmingen en accommodaties van onze landgenoten voor je op een rij!

In 2020 gingen we minder op vakantie, maar steeg het aantal Nederlanders dat in eigen land zomervakantie vierde wel. Het aantal zomervakanties in ons land steeg in 2020 met ruim 6 procent, ten opzichte van het jaar daarvoor; van ongeveer 10 miljoen naar 10,5 miljoen vakanties. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Waar in Nederland vieren we graag vakantie?

Zomervakanties in eigen land zijn dus in trek, maar waar gaan we dan het liefste op vakantie? Volgens het CBS was Gelderland in 2020 de populairste bestemming, met bijna 1,9 miljoen getelde vakanties. Andere provincies waar een vakantie boeken in trek was, waren Friesland, Drenthe, Overijssel, Noord-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg. Friesland kende de grootste groei; in een jaar tijd nam het aantal vakanties met 243 duizend toe.

Flevoland was daarentegen – met ruim 243 duizend vakanties – de minst populaire bestemming. Groningen en Utrecht waren ook niet echt in trek bij onze landgenoten. Noord-Brabant zag in 2020 de grootste daling van het aantal vakantiegangers. In een jaar tijd nam het aantal vakanties in de provincie met ruim 159 duizend af.

Bekijk ook:
De leukste bestemmingen voor een groepsreis

Aantal vakanties in de Nederlandse provincies:

 1. Gelderland – 1,89 miljoen vakanties
 2. Limburg – 1,20 miljoen vakanties
 3. Noord-Holland – 1,12 miljoen vakanties
 4. Overijssel – 1,03 miljoen vakanties
 5. Drenthe – 1,01 miljoen vakanties
 6. Noord-Brabant – 975 duizend vakanties
 7. Friesland – 928 duizend vakanties
 8. Zeeland – 845 duizend vakanties
 9. Zuid-Holland – 568 duizend vakanties
 10. Utrecht – 313 duizend vakanties
 11. Groningen – 283 duizend vakanties
 12. Flevoland – 234 duizend vakanties

Hoe vieren we in Nederland vakantie? 16

Welke accommodaties zijn populair in Nederland?

Nederlanders vierden hun zomervakantie het liefste met een beetje luxe. Zo waren vakantiehuisjes – bijvoorbeeld een huisje met hottub –  hotels, pensions, Bed & Breakfasts de favoriete bestemmingen in 2020. Al gingen mensen ook regelmatig kamperen, of op pad met een stacaravan of camper.

In 2020 zijn er maar liefst 3 miljoen vakanties gevierd in een vakantiehuisje. Dat is ongeveer 11 procent meer dan in het jaar daarvoor. Het aantal vakanties in een hotel zag een nog grotere toename. Dat steeg met ruim 30 procent; van bijna 2,3 miljoen vakanties naar ruim 2,9 miljoen vakanties.

Bekijk ook:
Leukste pretparken van Nederland

Kamperen werd in 2020 daarentegen wat minder vaak gedaan. In 2019 stond de teller van het aantal kampeervakanties nog op ruim 2,3 miljoen, maar in 2020 daalde dat naar iets meer dan 2 miljoen vakanties.

Hoe vieren we in Nederland vakantie? 17

Korter voor vertrek boeken

In 2020 was het ook een trend om veel korter voor vertrek te boeken. Dat heeft waarschijnlijk te maken met de onzekerheid die de coronapandemie met zich mee bracht. Ongeveer 64 procent van de vakanties werd in 2020 binnen een maand voor vertrek geboekt. En dat is bijzonder, want dit percentage lag in 2019 nog rond de 43 procent.

Hoe vieren we in Nederland vakantie? 18

Kinderen mogen thuisblijven

Kinderen mochten in 2020 vaker thuisblijven, want in vergelijking met een jaar daarvoor steeg het aantal vakanties zonder kinderen met maar liefst 30 procent. Dat aantal steeg namelijk van 3,2 miljoen vakanties naar 4,1 miljoen vakanties.

Zomervakanties met volwassen familie waren vorig jaar ook iets meer in trek. Vakanties met vrienden, familie, kennissen of collega's deden we daarentegen iets minder vaak. Het aantal Nederlanders dat in 2020 alleen op vakantie ging daalde het meeste; met ruim 20 procent ten opzichte van het jaar daarvoor.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.