Extra Brexit effect: Geografisch middelpunt EU verplaatst 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Extra Brexit effect: Geografisch middelpunt EU verplaatst

Veel mensen weten niet van het bestaan af, maar er blijkt een officieel geografisch middelpunt van de EU te zijn. Tot 1 februari jl. was dit in de Duitse gemeente Westerngrund, maar door het vertrek va de Britten uit de EU is dit nu veranderd. Het pittoreske dorpje Gadheim, wie kent het niet, in de Duitse deelstaat Beieren heeft nu de eer.

Sinds 2004 geografisch middelpunt

Westerngrund, wat zo’n 56 kilometer noordwestelijker ligt dan het nieuwe middelpunt van de Europese Unie, was sinds 2004 officieel het middelpunt. Dit werd gemarkeerd door de aanwezigheid van een rood-witte staaf, die voor de zekerheid ook nog eens wordt geflankeerd door de vlaggen van de EU, Duitsland en de lokale gemeente. Destijds was de toetreding van 10, meest Oost-Europese, landen de oorzaak dat het middelpunt in Duitsland kwam te liggen.

Blij en vereerd

Hoewel het geen echte verdienste is waar men zich enorm voor heeft hoeven in te spannen, het is immers aan het vertrek van de Britten te danken, is de burgemeester van Gadheim, Jürgen Götz “zeer blij en vereerd” met het feit dat zij nu een grasveldje hebben dat het geografische midden van de EU markeert. Toch is hij ook somber over het feit dat een land de EU verlaat. Waarschijnlijk voorziet hij dat dit in de toekomst vaker zal gebeuren en hij daarmee een inkomstenbron voor zijn gemeente ziet verdwijnen.

Bekijk ook:
Icon of the Seas: een drijvend pretpark van 1 miljard dollar

Toeristentrekker

Voor de tachtig inwoners van het plaatsje levert de rood-witte staaf immers een nieuwe financiële impuls op. Er zijn waarschijnlijk genoeg mensen die dit ‘landmark’ persoonlijk willen aanschouwen. Naar verwachting wordt het dan ook een nieuwe toeristische trekpleister, uiteraard zolang er geen nieuwe lidstaten bij komen of er landen vertrekken. Wanneer dit plaatsvindt mag het Franse nationale cartografische instituut IGN weer aan de slag om een nieuw geografisch middelpunt te bepalen.

Deel dit bericht
Read later
Marco

Hallo, mijn naam is Marco en sinds 2019 schrijf ik over verschillende onderwerpen en zaken die mij interesseren. Ik ben geboren in Amsterdam, maar woon inmiddels al meer dan 30 jaar in Zoetermeer. Ik ben een groot liefhebber van Amerikaanse sporten (m.n. Honkbal en Basketbal) en schrijf hier bij gelegenheid ook graag over.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.