in ,

Zwitserland stopt met 5G in verband met gezondheidsrisico’s

Als een van de eerste landen welke 5G uitrolde komt de stop misschien een beetje als een verassing. Nu alle landen in Europa zo snel mogelijk 5G netwerken aan het installeren zijn, iets waar Zwitserland een voorloper mee was stopt het land nu met 5G.

Met reeds 2.000 antennes klaargemaakt alleen al vorig jaar leek 5G voor het land een zekerheid. Een brief van het Zwitserse Bafu (milieu organisatie) aan de lokale overheden heeft echter voor een stop gezorgd van het in gebruik nemen van de 5G infrastructuur.

Bafu welke de leiding heeft over de veiligheids-criteria van telecom operators stralings-emissie heeft gezegd dat het meer tijd nodig heeft om de gezondheidseffecten van de 5G straling duidelijk te krijgen.

Onderzoek nodig

“Bafu zal onderzoek doen naar de blootstelling van de straling van de (5G) antennes, dit werk zal tijd kosten” staat in de brief van Bafu. Ook was er een verwijzing naar het feit dat er momenteel geen internationale standaard was voor de stralingswaardes van 5G. Zonder Bafu criteria mogen telecombedrijven enkel met de reeds vastgestelde straling richtlijnen werken, 5G valt daar buiten en moet daarom stop gezet worden.

Swisscom, de grootste telecommunicatie provider van het land gaf aan de “angst voor nieuwe technologie” te begrijpen, maar vulde gelijk aan dat er “geen bewijs is dat de straling van de antennes met de limiet-waarden een negatief effect heeft op de gezondheid.”

Lees ook:
Coronavirus mutatie maakt het virus nog besmettelijker

Ook gaf het bedrijf aan dat de Zwitserse regelgeving momenteel “10 maal strenger is dan wat de World Health Organization momenteel aanhoud met betrekking tot langdurig verblijf in stralingsgebieden”.

Bekijk ook: Waarom is er zoveel commotie omtrent het 5G netwerk?

Protesten

Nu de buurlanden vol gaan voor dominantie op het gebied van 5G, lijkt het misschien raar dat Zwitserland het een halt toe roept. De overheid heeft echter ook te maken met steeds grotere druk van anti-5G groepen. Protesten hebben plaatsgevonden in enkele grootte steden zoals Bern, Zurich en Geneva.

Ook wetenschappers komen in verzet tegen 5G, bij de Europese Unie ligt al sinds 2017 een brandbrief van 200 wetenschappers (voornamelijk professoren) waarin zorgen over de gezondheid in verband gebracht worden met 5G. Vooral de mogelijke risico’s met betrekking tot kanker en het voorplantingssysteem om enkele voorbeelden te noemen geven toch een nare ondertoon aan 5G.

Swisscom heeft aangegeven om in afwachting tot de nieuwe richtlijnen door te gaan met het opbouwen van de infrastructuur voor 5G, ook als ze deze niet gelijk in gebruik kan nemen.

Een Reactie

Plaats een reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Extra Brexit effect: Geografisch middelpunt EU verplaatst

Alcohol uit de kraan in India