in

Poll: Moeten we de zomertijd afschaffen?

Vannacht is het weer zover: dan gaat de zomertijd in. Hierdoor hebben we straks één uur minder slaap, maar ook meer licht in de avond. Wat vind jij van de zomertijd? Is het concept nog van deze tijd, of kunnen we dit beter afschaffen? Laat het weten in de onderstaande poll en / of laat een reactie achter!

Het is de laatste zondag van maart en dat betekent dat de zomertijd weer in gaat. Om 2:00 uur vannacht verzetten we de klok naar 3:00 uur. Maar, is dat wel een goed idee? De laatste jaren woedt er namelijk een flinke discussie over de zomertijd. Wegen de voordelen van het verzetten van de klok wel zwaarder dan de nadelen? En zo niet; is het dan niet de hoogste tijd om het af te schaffen?

De voordelen van de zomertijd

De zomertijd werd in 1977 ingevoerd vanwege een oliecrisis. Het idee was dat men energie kon besparen als het buiten langer licht was. Hierdoor is er pas later in de avond stroom nodig voor verlichting, en dat is zuiniger. Daarnaast zou het ook goed zijn voor de gezondheid van mensen. Want, hierdoor blijven mensen langer buiten, en de buitenlucht is gezond.

Bekijk ook:
Dilemma: Hoe beslis jij over leven en dood?

Overigens valt het wel te betwijfelen of de zomertijd écht energie bespaart. Uit een recent onderzoek van de EU bleek dat dit niet het geval is. Een van de belangrijkste voordelen van de zomertijd zou dus in de praktijk niet bestaan.

De nadelen van de zomertijd

De zomertijd heeft echter ook flink wat nadelen. Ten eerste is het natuurlijk nooit fijn als je een uur minder kan slapen, maar het is ook nog eens erg slecht voor onze biologische klok. Volgens meerdere onderzoeken veroorzaakt de zomertijd talloze klachten bij mensen, zoals slaapgebrek, vermoeidheid, en hart- en vaatziekten. Daarnaast leidt dit in de eerste weken ook tot meer ongelukken op de weg, omdat mensen hierdoor minder alert zijn. Dat is allemaal niet zo best dus.

Verzetten we de klok nog in de toekomst?

Het is maar de vraag of we in de toekomst de klok nog gaan verzetten. In 2018 diende de Europese Commissie een voorstel in over het afschaffen van een zomer- en wintertijd. Lidstaten mogen de klok dan niet meer verzetten, maar ze mogen wel bepalen welke tijd ze invoeren. Voorlopig is dit voornemen echter in de ijskast gezet, maar wie weet dat het in de komende jaren weer op de agenda komt.

Bekijk ook:
Poll: Ben je tevreden over de (voorlopige) verkiezingsuitslag?

Nederland zou daarnaast ook zelf kunnen beslissen om hiermee te stoppen, al wil ons land dan wel graag samen optrekken met andere Europese landen – zoals België en Luxemburg – zodat er niet te veel verschillen onderling ontstaan. Al wordt het dan wel weer moeilijker om tot een besluit te komen, want welke tijd moeten ze dan aanhouden? Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Wat vind jij van de zomertijd?

De vraag is nu wat jij vindt van de zomertijd en het verzetten van de klok. Kunnen we dit beter afschaffen, of is het beter om dit concept te handhaven. Laat het weten in de onderstaande poll en / of laat een reactie achter!

 • Stelling: We moeten de zomertijd afschaffen?

  • Eens
  • Oneens
Expert

Geschreven door Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

TrendwatcherAuteurVideo ingezondenQuiz ingezonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

   Top 10 populairste emigratiebestemmingen

   Leuke weetjes over de nieuwe Tweede Kamer