Poll: Moeten we de winter/zomertijd afschaffen? 15
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Moeten we de winter/zomertijd afschaffen?

Het is bijna weer tijd om de klok te verzetten, want op 27 maart gaat de zomertijd in. De wintertijd is dan weer verleden tijd, omdat de klokken een uur worden vooruitgezet. Voor de uitslapers is dat slecht nieuws, want hierdoor kan je – voor je gevoel – een uurtje minder lang doorslapen. Niet iedereen is daar blij om, maar wat vind jij eigenlijk van het steeds maar verzetten van de klok en de winter/zomertijd? Is het concept nog van deze tijd, of kunnen we dit beter afschaffen? Laat het weten in de onderstaande poll en / of laat een reactie achter!

Het is weer bijna de laatste zondag van maart en dat betekent dat de zomertijd weer in gaat. Om 2:00 uur verzetten we de klok naar 3:00 uur. En dan is het weer wachten totdat in oktober de wintertijd weer ingaat.

Het verzetten van de klok is iets wat elke oktober en maart dus weer terugkeert, maar is dat wel een goed idee? De laatste jaren woedt er namelijk een flinke discussie over het verzetten van de klok in de zomer. Wegen de voordelen hiervan wel zwaarder dan de nadelen? En zo niet; is het dan niet de hoogste tijd om het af te schaffen? En altijd de wintertijd – wat beter bekend staat als de standaard tijd – te houden?

Poll: Moeten we de winter/zomertijd afschaffen? 16

De voordelen van de zomertijd

De zomertijd werd in 1977 ingevoerd vanwege een oliecrisis. Het idee was dat men energie kon besparen als het buiten langer licht was. Hierdoor is er pas later in de avond stroom nodig voor verlichting, en dat is zuiniger. Daarnaast zou het ook goed zijn voor de gezondheid van mensen. Want, hierdoor blijven mensen langer buiten, en de buitenlucht is gezond. Om deze redenen zou de zomertijd best een goed idee zijn.

Overigens valt het wel te betwijfelen of de zomertijd écht energie bespaart. Uit een recent onderzoek van de EU bleek dat dit niet het geval is. Een van de belangrijkste voordelen van de zomertijd zou dus in de praktijk niet bestaan. En dan is het maar de vraag of de zomertijd wel zo nuttig is.

Bekijk ook:
Poll: Zou jij deze winterse droombestemmingen willen bezoeken?

De nadelen van de zomertijd

De zomertijd heeft daarnaast ook flink wat nadelen. Ten eerste is het natuurlijk nooit fijn als je een uur minder kan slapen, maar het is ook nog eens erg slecht voor onze biologische klok. Volgens meerdere onderzoeken veroorzaakt de zomertijd talloze klachten bij mensen, zoals slaapgebrek, vermoeidheid, en hart- en vaatziekten. Daarnaast leidt dit in de eerste weken ook tot meer ongelukken op de weg, omdat mensen hierdoor minder alert zijn. Dat is allemaal niet zo best dus, en daarom heeft het verzetten van de klok ook redelijk wat tegenstanders.

Poll: Moeten we de winter/zomertijd afschaffen? 17

Verzetten we de klok nog in de toekomst?

Het is maar de vraag of we in de toekomst de klok nog gaan verzetten. In 2018 diende de Europese Commissie een voorstel in over het afschaffen van een zomer- en wintertijd. Lidstaten mogen de klok dan niet meer verzetten, maar ze mogen wel bepalen welke tijd ze invoeren. Voorlopig is dit voornemen echter in de ijskast gezet, maar wie weet dat het in de komende jaren weer op de agenda komt.

Nederland zou daarnaast ook zelf kunnen beslissen om hiermee te stoppen, al wil ons land dan wel graag samen optrekken met andere Europese landen – zoals België en Luxemburg – zodat er niet te veel verschillen onderling ontstaan. Al wordt het dan wel weer moeilijker om tot een besluit te komen, want welke tijd moeten ze dan aanhouden? Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.

Bekijk ook:
Poll: Geef Nederland een cijfer!

Wat vind jij van het verzetten van de klok?

De vraag is nu wat jij vindt het verzetten van de klok. Kunnen we dit beter afschaffen, of is het beter om dit concept te handhaven? Laat het weten in de onderstaande poll en / of laat een reactie achter!

  • Stelling: We moeten de zomertijd afschaffen?

    • Eens
    • Oneens
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.