Ontslag om stelen van tasje van 3 cent, mag dat? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Ontslag om stelen van tasje van 3 cent, mag dat?

Een Action-winkel ontsloeg een medewerker nadat hij een tasje van 3 eurocent mee naar huis nam zonder te betalen. De man vocht met succs zijn ontslag aan bij de rechter. Maar wat vind jij? Mag een werknemer ontslagen worden bij “diefstal”, zelfs als het gaat om een tasje van 3 cent?

De man werkte al enkele jaren bij de Action en was op het moment van het incident vulploegleider. Hij nam het desbetreffende tasje mee na werktijd – toen de kassa's al gesloten waren – om eerder gekochte spullen mee te vervoeren. Voor het tasje werd niet betaald. En dat was voor de Action genoeg reden om hem op staande voet te ontslaan. De Action hanteert een zero tolerance beleid; als je steelt, word je ontslagen, het bedrag van het gestolen waar doet er niet toe.

https://twitter.com/Dick_Berts/status/1286255006908383233

Rechtszaak

De werknemer was het hier niet mee eens en ging naar de rechter om zijn ontslag aan te vechten. De rechter oordeelde dat de man weliswaar fout handelde, maar dat de Action met het ontslaan een te zware straf heeft gehanteerd. De man kon daarom kiezen om zijn oude baan terug te krijgen of een schadevergoeding te ontvangen. Hij koos voor een schadevergoeding, en is nu enkele duizenden euro's rijker. Voor de Action bleek het uiteindelijk een duur tasje te zijn.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Action eerder in opspraak

Dit is overigens niet de eerste keer dat de Action personeel onterecht ontslaat om diefstal. Eerder werd een caissière in Amsterdam ontslagen omdat ze haar vader gebruik liet maken van haar personeelskorting. Daardoor liep de Action zo'n 1,69 euro mis. Ook dat ontslag werd met succes aangevochten bij de rechter, mede omdat de vrouw toestemming had gevraagd aan een andere senior-collega. Zij kreeg toen ook een schadevergoeding van enkele duizenden euro's, maar haar contract werd niet verlengd.

In Limburg werd jaren terug ook een Action medewerker ontslagen. Zij had namelijk een zakje met chips leeggegeten, zonder te betalen. Het zakje was al aangebroken, maar het nuttigen van verkoopwaren is tegen de huisregels. Ze werkte al jaren voor de Action, maar toch werd ze zonder pardoes op straat gezet. Na interventie van de rechter kreeg ze echter haar baan terug.

Maar wat vind jij? Is diefstal altijd reden genoeg om iemand te ontslaan, ook al gaat het om een klein bedrag?

 • Question of

  Mag je iemand ontslaan om het stelen van een tasje van 3 cent?

  • Ja
  • Nee
 • Question of

  Ik heb wel eens iets onterecht van werk meegenomen.

  • Eens
  • Oneens
  • Wil ik niet zeggen
Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.