Maatregelen geen vaccinatie
Saved Read later
Deel dit bericht

Moeten er maatregelen komen voor mensen zonder vaccinatie?

De coronacijfers zijn een tijdje de goede kant op gegaan, maar met de koude maanden voor de deur zijn de cijfers toch weer flink omhoog aan het schieten. Inmiddels is de persconferentie al naar voren gehaald om waarschijnlijk nieuwe maatregelen aan te kondigen. Dat een persconferentie vooruit geschoven wordt betekent meestal dat er slecht nieuws in aantocht is. Maatregelen voor mensen zonder vaccinatie worden niet uitgesloten.

Coronacijfers 2021 in vogelvlucht

In 2021 zagen we op 27 juni het minste aantal nieuwe besmettingen met 141 nieuwe besmettingen per dag. Het leek toen ontzettend goed te gaan met de cijfers. Kort daarna kwam er echter weer een toename aan besmettingen. Minder dan een maand later, op 14 juli, werden er 2428 nieuwe besmettingen geregistreerd. Het leek een korte piek te zijn, want op 27 september waren er slechts 332 nieuwe besmettingen gemeld. Inmiddels lijken we alweer op weg naar een nieuwe piek, en dat is reden voor de overheid om nieuwe maatregelen te overwegen.

Vaccinatiecijfers

Dit jaar zijn we begonnen met het coronavaccin. Op 6 januari werd de eerste prik gezet bij Sanna Elkadiri, een verpleeghuismedewerkster. Zij moest het voorbeeld zijn voor velen Nederlanders. Inmiddels blijkt zij dat ook geweest te zijn, want maar liefst 87,1% van de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar heeft intussen zijn eerste prik gehad. De tweede prik bleek ook geen probleem, want in totaal is 83,5% van de Nederlandse bevolking boven de 18 jaar volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.

coronacijfers nederland 2021

Nieuwe maatregelen

Er zijn dus helaas nog wel veel besmettingsgevallen, en het schijnt dat dit vooral onder de niet-gevaccineerde mensen het geval is. Het kabinet is dan ook bezig om uit te werken in wat voor vorm nieuwe maatregelen opgetrommeld zouden kunnen worden. We zijn na een lange tijd eindelijk van die anderhalvemeter-samenleving af, maar komt die toch nog terug? Of moeten we weer verplicht mondkapjes gaan dragen? Sommige bronnen hebben het zelfs over maatregelen die alleen geldig zijn voor mensen zonder vaccinatie.

Maatregelen niet-gevaccineerde mensen

Is het wel reëel om maatregelen alleen te laten gelden voor mensen zonder vaccinatie? Dat is de vraag waar de overheid, maar ook een groot deel van Nederland over struikelt op dit moment. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft laten weten dat het niet uitgesloten is, maar dat er nog wel over gediscussieerd wordt. Het is dan ook niet heel raar om te bedenken dat er binnenkort wellicht een tweedeling in Nederland ontstaat.

Tweedeling Nederland

Aan de ene kant heb je de mensen die wel gevaccineerd zijn, en aan de andere kant mensen die dat niet zijn. Het hoeft lang niet altijd zo te zijn dat iemand niet gevaccineerd is puur uit principe, sommige mensen zijn bijvoorbeeld allergisch voor een bestandsdeel van het vaccin, of hebben een extreme reactie gehad op het eerste vaccin.

Is het dan wel eerlijk om maatregelen op te stellen voor mensen zonder vaccinatie? Een vaccinatie moet altijd op vrijwillige basis zijn, maar op deze manier wordt het toch een beetje verplicht. Sommige mensen durven zelfs de vergelijking te maken met de Jodenster. Wat vind jij? Zou het terecht zijn als mensen zonder vaccinatie weer maatregelen opgelegd krijgen?

Bekijk ook:
Een leven zonder het coronavirus; waar kijk jij het meeste naar uit?

  • Mensen zonder vaccinatie moeten nieuwe coronamaatregelen krijgen

    • Ja
    • Nee
    • Ja, tenzij zij om medische redenen geen vaccinatie hebben
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

One Comment

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.