hema asbest make-up
Saved Read later
Deel dit bericht

Hema naar de rechter om beschuldiging van asbest in make-up

Actualiteitenprogramma EenVandaag heeft aangetoond dat er in 2019 asbest in make-upproducten van Douglas en de Hema zat. Asbest is een potentieel kankerverwekkende stof die zeer gevaarlijk kan zijn. Volgens Hema en Douglas is het absoluut niet waar dat dit in het make-up zit, zij hebben de cosmetica namelijk zelf laten testen. Hema eist nu rectificatie in een kort geding.

Hema asbest make-up

Diverse merken cosmetica werden getest bij het asbestlaboratorium Nomacon in Vianen. Uit het onderzoek van EenVandaag bleek dat twee cosmeticaproducten asbestsporen bevatten, namelijk My Cheek Palette Blush (Douglas) en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin (Hema). De asbestveezels kunnen dan vrijkomen bij gebruik van deze gezichtspoeders. Na de eerste test werden zij nogmaals getest bij labs van het Nederlandse SGS Search en Scientific Analytical Institute in de Verenigde Staten.

Reactie Hema

Hema en Douglas haalden de producten gelijk uit de schappen toen de resultaten van de drie analyses voor hun neus gehouden werd. Ook lieten zij de producten zelf testen. Hema heeft deze laten testen bij TNO, Douglas en de grondstofleverancier bij het Duitse Wesseling. Opvallend is dat deze instituten geen asbest aantroffen in de cosmetica. De producten gingen dan ook gewoon weer in de schappen. Waar ligt dan het verschil tussen de analyses?

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Volgens Hema-woordvoerder Frederike van Urk ligt dit aan het testapparatuur. Het onderzoek zou bestaan uit drie verschillende fasen. Het lab wat ingeschakeld werd door EenVandaag zou niet verder gekomen zijn dan twee fasen omdat zij niet beschikken over de juiste apparatuur om het verschil tussen miniscule asbest- en talkdeeltjes te onderscheiden. Hema spant een kort geding aan tegen EenVandaag en eist rectificatie van het artikel.

Avatar foto
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.