in ,

Hema naar de rechter om beschuldiging van asbest in make-up

Verschillende testen hebben verschillende uitkomsten getoond

hema asbest make-up

Actualiteitenprogramma EenVandaag heeft aangetoond dat er in 2019 asbest in make-upproducten van Douglas en de Hema zat. Asbest is een potentieel kankerverwekkende stof die zeer gevaarlijk kan zijn. Volgens Hema en Douglas is het absoluut niet waar dat dit in het make-up zit, zij hebben de cosmetica namelijk zelf laten testen. Hema eist nu rectificatie in een kort geding.

Hema asbest make-up

Diverse merken cosmetica werden getest bij het asbestlaboratorium Nomacon in Vianen. Uit het onderzoek van EenVandaag bleek dat twee cosmeticaproducten asbestsporen bevatten, namelijk My Cheek Palette Blush (Douglas) en B.A.E. loose powder foundation 2nd skin (Hema). De asbestveezels kunnen dan vrijkomen bij gebruik van deze gezichtspoeders. Na de eerste test werden zij nogmaals getest bij labs van het Nederlandse SGS Search en Scientific Analytical Institute in de Verenigde Staten.

Reactie Hema

Hema en Douglas haalden de producten gelijk uit de schappen toen de resultaten van de drie analyses voor hun neus gehouden werd. Ook lieten zij de producten zelf testen. Hema heeft deze laten testen bij TNO, Douglas en de grondstofleverancier bij het Duitse Wesseling. Opvallend is dat deze instituten geen asbest aantroffen in de cosmetica. De producten gingen dan ook gewoon weer in de schappen. Waar ligt dan het verschil tussen de analyses?

Bekijk ook:
Nieuwsquiz – Week 8

Volgens Hema-woordvoerder Frederike van Urk ligt dit aan het testapparatuur. Het onderzoek zou bestaan uit drie verschillende fasen. Het lab wat ingeschakeld werd door EenVandaag zou niet verder gekomen zijn dan twee fasen omdat zij niet beschikken over de juiste apparatuur om het verschil tussen miniscule asbest- en talkdeeltjes te onderscheiden. Hema spant een kort geding aan tegen EenVandaag en eist rectificatie van het artikel.

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Top 10 populairste YouTube video’s aller tijden

Poll: Moeten we mondkapjes verplichten?