in

Een jaar na de dood van journalist Khashoggi

Het is inmiddels al een jaar geleden dat de kritische journalist Khashoggi op een gruwelijke wijze werd vermoord. Wereldwijd heeft het de nodige aandacht gekregen van verschillende landen uit Europa en de VS. Laten we een kijkje nemen naar de stand van zaken rondom het proces.

Hoe begon het allemaal?

Het gruwelijke begint allemaal in de maand van oktober 2018. Khashoggi stond op het punt om in het huwelijk te stappen met zijn aanstaande vrouw en moest daarvoor de nodige papieren in orde maken. Op 2 oktober van dat jaar zou hij de Saoedische consulaat in Istanbul hebben aangedaan om zijn papieren voor zijn huwelijk in orde te maken. Khashoggi zou sindsdien niet meer worden gezien door zijn vrouw. Een horror periode van onthullingen zouden de rode draad vormen rondom de ontwikkelingen van de zaak. Maar er schuilt natuurlijk meer want Khashoggi zou niet zonder meer vermoord zijn geworden. Het verhaal zou alles te maken hebben met zijn kritische houding tegen de Koning van Saoedi Arabië.

Kritische houding

Als wij kijken naar wie Jamal eigenlijk is dan komen wij snel tot de conclusie dat hij in de afgelopen periode veel kritiek geleverd heeft op de Saudische Prins, de man die met de ijzeren hand leiding geeft aan het land, maar vooral geen kritiek duld op zijn beleid. Khashoggi schroomde niet om dat laatste na te laten en dat zou hem duur komen te staan. Khashoggi vervulde verschillende topfuncties binnen de staatsmedia van Saoedi Arabië, maar werd steeds ontslagen wegens een te kritische houding tegenover het beleid van Kroonprins Mohamed Bin Salman. In 2016 werd hij als laatst ontslagen wegen door de Saudische autoriteiten omdat hij te veel kritiek zou leveren op President Trump.

Lees ook:
Volgend seizoen ook avondduel Eredivisie

Wereldwijde kritiek

Ook Nederland zou de nodige kritiek hebben ontvangen wegens een officieel bezoek van Koningin Maxima aan de kroonprins Mohamed Bin Salman. Een vertegenwoordiger van de VN zou het helemaal niet op zijn plaats vinden dat Koningin Maxima een gesprek met de Kroonprins aanging zonder dat het onderwerp van Khashoggi niet ter sprake kwam. Maar niet alleen Maxima zou kritiek over zich heen halen. Popsterren van de Black Eyed Peas en Enrique Iglesias zouden ook de nodige kritiek hebben ontvangen wegens hun bijdrage aan een concert in dat land. Mensrechtenorganisatie vonden dat de artiesten door de dood van Khashoggi, moesten afzien van hun optreden in Saoedi Arabië

De situatie 1 jaar later

Een jaar na de dood van Khashoggi doen de wildste verhalen de ronde. Zijn laatste woorden volgens verschillende mediums zouden zijn “ik kan niet ademen, je wurgt me”. De apple watch van Khashoggi zou alle geluiden hebben opgenomen tijdens het voorval. Alhoewel de fragmenten in het diepste geheim en niet via de media verspreid werd, wisten sommige mediahuizen toch beslag op de fragmenten te leggen. Na 1 jaar zijn er nog steeds geen verdachten veroordeeld rond de dood van Khashoggi. Een gruwel verhaal dat ook de rest van de wereld in zijn greep heeft!

Lees ook:
Google locatie laat zien hoe corona reisgedrag veranderd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Test je kennis, hoeveel weet jij?

Gewonden bij opening MediaMarkt in Leidschendam