datalek dossiers kinderen met psychische problemen
Saved Read later
Deel dit bericht

Dossiers van kinderen met psychische problemen niet goed beveiligd

Een onderzoeker van RTL Nieuws heeft vastgesteld dat de dossiers van kinderen met psychische problemen niet goed beveiligd waren. Dit werd veroorzaakt door de oude website van Kenter Jeugdhulp, jeugdriagg.nl, die niet goed beveiligd was.

Dossiers van kinderen met psychische problemen niet goed beveiligd

Iedereen kon de website en bijbehorende e-mailadressen overnemen. De onderzoeker van RTL Nieuws heeft dit gedaan en kreeg daardoor inzage in e-mails die nog binnenkwamen. In deze mails stonden medische dossiers en berichten die toegang gaven tot online systemen met gevoelige informatie. In de medische dossiers stonden onder andere de namen van de kinderen, details over de thuissituatie, psychische aandoeningen, informatie over het drugsgebruik en of er problemen waren op school.

De lek heeft er tevens ook voor gezorgd dat een database met miljoenen namen, adressen en burgerservicenummers toegankelijk waren. Zo kon je bijvoorbeeld zien bij welke zorgverzekeraar iemand zit, welke pakketten die persoon heeft en het verzekeringsnummer van die persoon. Allemaal informatie die misbruikt kan worden door cybercriminelen.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Reactie Kenter Jeugdhulp

Uiteraard is Kenter Jeugdhulp enorm geschrokken van dit nieuws. Zij stellen dat het een menselijke fout is geweest. Ook zeggen zij zeker te weten dat de gegevens van hun cliënten alleen in handen is gekomen van de onderzoeker van RTL, en dat zorgverzekerden dus niets te vrezen hebben. De informatie zou niet in handen van derden zijn. Voor cliënten die vragen hebben naar aanleiding van deze berichtgeving is er een speciaal nummer en mailadres geopend.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.