in

Dossiers van kinderen met psychische problemen niet goed beveiligd

Kenter Jeugdhulp zegt dat de gegevens niet in handen van derden zijn gekomen

datalek dossiers kinderen met psychische problemen

Een onderzoeker van RTL Nieuws heeft vastgesteld dat de dossiers van kinderen met psychische problemen niet goed beveiligd waren. Dit werd veroorzaakt door de oude website van Kenter Jeugdhulp, jeugdriagg.nl, die niet goed beveiligd was.

Dossiers van kinderen met psychische problemen niet goed beveiligd

Iedereen kon de website en bijbehorende e-mailadressen overnemen. De onderzoeker van RTL Nieuws heeft dit gedaan en kreeg daardoor inzage in e-mails die nog binnenkwamen. In deze mails stonden medische dossiers en berichten die toegang gaven tot online systemen met gevoelige informatie. In de medische dossiers stonden onder andere de namen van de kinderen, details over de thuissituatie, psychische aandoeningen, informatie over het drugsgebruik en of er problemen waren op school.

De lek heeft er tevens ook voor gezorgd dat een database met miljoenen namen, adressen en burgerservicenummers toegankelijk waren. Zo kon je bijvoorbeeld zien bij welke zorgverzekeraar iemand zit, welke pakketten die persoon heeft en het verzekeringsnummer van die persoon. Allemaal informatie die misbruikt kan worden door cybercriminelen.

Bekijk ook:
Horeca woest om nieuwe maatregelen

Reactie Kenter Jeugdhulp

Uiteraard is Kenter Jeugdhulp enorm geschrokken van dit nieuws. Zij stellen dat het een menselijke fout is geweest. Ook zeggen zij zeker te weten dat de gegevens van hun cliënten alleen in handen is gekomen van de onderzoeker van RTL, en dat zorgverzekerden dus niets te vrezen hebben. De informatie zou niet in handen van derden zijn. Voor cliënten die vragen hebben naar aanleiding van deze berichtgeving is er een speciaal nummer en mailadres geopend.

Is dit opmerkelijk, boeiend of trending?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.