Sinterklaasintocht in Culemborg afgelast
Saved Read later
Deel dit bericht

De Sinterklaasintocht gaat in deze stad niet door en dit is waarom

Met nog maar één nachtje te slapen komt de landelijke Sinterklaasintocht steeds dichterbij. Vanavond mag de laatste dag worden afgekruist en worden alle pietenmutsen en Sinterklaasmijters uit de kast getrokken. Ieder jaar vindt de landelijke intocht in een andere stad plaats. Dit jaar is het aan Hellevoetsluis om de Goedheiligman te verwelkomen.

Naast het landelijke evenement, organiseren veel plaatsen en dorpen in Nederland iedere jaar eigen Sinterklaasintochten. Hier lijkt een verandering in te komen. Culemborg heeft bekend gemaakt de geplande intocht op het laatste moment te cancelen. En dit is waarom.

Oplaaiende discussies

Het Sinterklaascomité van Culemborg heeft niet voor niks besloten om de Sinterklaasintocht af te lassen. Dit zou namelijk alles met de veiligheid en de Zwarte Pietendiscussie te maken hebben. Culemborg besloot namelijk om zowel Zwarte Pieten als roetveegpieten mee te laten lopen in de feestelijke Sinterklaasoptocht.

Nu is het niet zo dat het comité van Culemborg niet mee wilde doen aan de roetveegpieten. Zij kozen bewust voor een geleidelijke overstap. “Veel vrijwilligers lopen al tientallen jaren mee met de optocht en zij waren al die tijd onherkenbaar. De stap naar roetveegpiet maak je dus niet zomaar.” Volgens het comité zouden de pruiken van roetveegpieten eerder bij een carnavalsoptocht horen en niets te maken hebben met Sinterklaas.

Bekijk ook:
Deze celstraffen staan er op het maken van synthetische drugs

Dat Culemborg ook dit jaar besloot om Zwarte Pieten in te zetten bij de intocht zorgde voor oplaaiende discussies. Zo ontstonden al snel geruchten over demonstraties op de dag zelf.

Geen Sinterklaasintocht

De geruchten over demonstraties baarde het comité en de burgemeester van Culemborg zorgen. Volgens de burgemeester is het risico te groot en is ook de veiligheid een punt van zorg. Er zijn te weinig mensen en middelen aanwezig om de intocht op een veilige en feestelijke manier te laten verlopen.

Daarom heeft de stad besloten – tot groot verdriet van de kinderen – om het evenement te cancelen. Het is verder niet bekend welke groeperingen wilden demonstreren in Culemborg. De burgemeester zou wel “vermoedens” hebben.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.