bosbranden tjsernobyl
Saved Read later
Deel dit bericht

Bosbranden Oekraïne gevaarlijk dicht bij Tsjernobyl

Een bosbrand kan flink uit de hand lopen, dat hebben we in Australië al gezien. Maar een bosbrand die op Tsjernobyl af lijkt te gaan is natuurlijk ook niet best! Het is nog maar de vraag wat er zou gebeuren wanneer deze inderdaad de kerncentrale bereikt.

Bosbranden Oekraïne

Al 6 dagen lang branden de bossen rondom Tsjernobyl. Er zijn meer dan 300 brandweermannen ingezet om het vuur te bestrijden, maar het vuur werd de afgelopen dagen juist meer aangewakkerd door felle wind. In eerste instantie hadden de autoriteiten niet door hoe groot de bosbranden daadwerkelijk waren. De rookpluimen zijn nu zo groot dat je ze op satellietbeelden kunt zien.

Meer straling in de lucht

Een bosbrand brengt al een aantal gezondheidsrisico's met zich mee, maar in dit geval wordt het nog iets gevaarlijker voor de nabije omgeving. Een groot gedeelte van de radioactieve stoffen, die na de kernramp zijn neergedaald, zijn vervallen. Maar er is ook een gedeelte wat door de planten en bomen is opgenomen. Wanneer deze planten en bomen worden verband zullen de actieve stoffen weer vrijkomen. Dit leidt tot hogere stralingsniveaus in de nabije omgeving van Tsjernobyl. Maar ook in een wijdere omgeving kan dit voor problemen zorgen wanneer het wordt meegenomen door de wind.

Bekijk ook:
Dit bedrag kost een tbs-behandeling per jaar

Verdachte in beeld

Er wordt vermoed dat de branden zijn aangestoken. Een van de verdachten is een 27-jarige man die bij de ‘vervreemdingszone' woont. Hij zou gras en afval hebben verbrand, maar kon geen controle houden over het vuur door het winderige weer.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.