flevosap appelsap
Saved Read later
Deel dit bericht

Albert Heijn haalt Flevosap Appelsap uit schappen om giftig goedje

Sapproducent Flevosap, gevestigd in Biddinghuizen, haalt in België een partij appelsap uit de schappen. Er zou een te hoge dosis schimmelgif (patuline) in zitten. De appelsap wordt ook in Nederland verkocht, maar hier is geen publiekswaarschuwing afgegeven. Toch heeft de Albert Heijn op aanraden van de NVWA de partij uit de schappen gehaald.

Flevosap Appelsap

Flevosap wordt in zowel Nederland als België verkocht. Het gaat om een partij van ongeveer 24.000 glazen flessen die in september en begin oktober verkocht werden. In België worden klanten geadviseerd om het terug te brengen naar de winkel. In Nederland is er anderhalve week geleden wel een terugroepactie geweest, maar geen publiekswaarschuwing. Dit heeft ermee te maken dat de NVWA geen acuut risico voor de gezondheid ziet.

Wat is patuline?

Eigenlijk is patuline alleen schadelijk als het in grote hoeveelheden het lichaam binnenkomt. Je zult dus een grote fan van de verkeerde partij appelsap moeten zijn om klachten te krijgen. Patuline is een natuurlijk gif dat in een aantal soorten fruit ontstaat door schimmelvorming. Het komt vrij vaak voor in fruitsappen, maar de hoeveelheden zitten altijd onder de norm. Het gaat om appels die al in de zomer van 2019 zijn geoogst. Deze worden gekoeld bewaard zodat zij het hele jaar sap kunnen produceren. Bij een late oogst van ieder seizoen is de kans groter op rotte plekken die op schimmels wijzen, vooral met de temperaturen van afgelopen zomer.

Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.