in

Albert Heijn haalt Flevosap Appelsap uit schappen om giftig goedje

Het gaat om een te grote hoeveelheid patuline, een natuurlijk gif

flevosap appelsap

Sapproducent Flevosap, gevestigd in Biddinghuizen, haalt in België een partij appelsap uit de schappen. Er zou een te hoge dosis schimmelgif (patuline) in zitten. De appelsap wordt ook in Nederland verkocht, maar hier is geen publiekswaarschuwing afgegeven. Toch heeft de Albert Heijn op aanraden van de NVWA de partij uit de schappen gehaald.

Flevosap Appelsap

Flevosap wordt in zowel Nederland als België verkocht. Het gaat om een partij van ongeveer 24.000 glazen flessen die in september en begin oktober verkocht werden. In België worden klanten geadviseerd om het terug te brengen naar de winkel. In Nederland is er anderhalve week geleden wel een terugroepactie geweest, maar geen publiekswaarschuwing. Dit heeft ermee te maken dat de NVWA geen acuut risico voor de gezondheid ziet.

Wat is patuline?

Eigenlijk is patuline alleen schadelijk als het in grote hoeveelheden het lichaam binnenkomt. Je zult dus een grote fan van de verkeerde partij appelsap moeten zijn om klachten te krijgen. Patuline is een natuurlijk gif dat in een aantal soorten fruit ontstaat door schimmelvorming. Het komt vrij vaak voor in fruitsappen, maar de hoeveelheden zitten altijd onder de norm. Het gaat om appels die al in de zomer van 2019 zijn geoogst. Deze worden gekoeld bewaard zodat zij het hele jaar sap kunnen produceren. Bij een late oogst van ieder seizoen is de kans groter op rotte plekken die op schimmels wijzen, vooral met de temperaturen van afgelopen zomer.

Geschreven door Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 22 en oorspronkelijk kom ik uit Zeeland maar ik woon sinds 2018 in Ridderkerk, verhuisd voor de liefde. Bij die verhuizing kwam ook gelijk de titel stiefmoeder, gratis en voor niets! Alhoewel ik liever bonus moeder gebruik, het woord stiefmoeder heeft zo'n negatieve reputatie dankzij Disney. Ik ben graag op de hoogte van wat er allemaal om ons heen gebeurt en schrijf hier dan ook graag over als ik er tijd voor kan vinden. Met drie kinderen in huis is tijd voor jezelf niet altijd even makkelijk te vinden!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Wat is de volgende stap naar duurzaamheid?

chateau meiland tweets

Jullie leukste tweets over Chateau Meiland vandaag