Welk bad past in jouw badkamer? 8
Saved Read later
Deel dit bericht

Welk bad past in jouw badkamer?

De badkamer bestaat zo’n 55 jaar. Pas in 1965 werden nieuwbouwwoningen voorzien van een aparte kamer voor het baden en douchen. De douche is ontstaan toen woningen voorzien werden van een waterleiding en aangesloten werden op een riolering.

Eenmaal per week in bad

Het bad heeft een rijke geschiedenis waarbij welgestelde families beschikten over een eigen voorziening en het overgrote deel van de bevolking aangewezen was op openbare badhuizen. Hygiëne was beperkt tot een wekelijkse wasbeurt waarbij een teil werd gebruikt. Vooraf werd er water gekookt en om beurten ging men in bad. Veel mensen herinneren zich nog het zaterdagse bad ritueel.

Adviestijd is 20 minuten

Een bad nemen betekent de tijd nemen. Vooraf dient het bad gevuld te worden met gemiddeld zo’n 120 liter warm water. Dit vergt drie keer zoveel water als een douchebeurt. Te lang in een bad zitten is niet bevorderlijk voor de huid. De adviestijd voor een bad is 20 minuten. Ook de watertemperatuur is van belang. Veel mensen gaan in een te warm bad zitten wat zorgt voor uitdroging. Dit wordt ook versterkt door het gebruik van zeephoudende producten. Veel dermatologen adviseren om niet meer dan drie keer per week een bad te nemen en vooral gebruik te maken van producten op oliebasis.

Bekijk ook:
Dekbed voor de zomer en winter: slaapt dat wel lekker?

Beter slapen na een bad

Toch kan een bad voor ontspanning zorgen. Dit komt door de aanmaak van serotonine. Een warm bad verwijdt de bloedvaten en verhoogt de lichaamstemperatuur. Omdat het lichaam na het baden gaat afkoelen zorgt het voor een goede nachtrust. Veel mensen slapen beter na het nemen van een bad. Ook helpt een bad pijnlijke spieren te verlichten dankzij de stimulering van de bloedsomloop en stofwisseling.

Ligbad of zitbad?

Een bad is er in verschillende afmetingen en vormen. Een standaard bad meet 170 bij 70 centimeter of 180 bij 80 centimeter. Dit zorgt ervoor dat je in het bad kunt liggen. Naast het ligbad kennen we de zogeheten zitbaden. Zoals de naam aangeeft, kan er uitsluitend gezeten worden. Het zitbad meet dan ook slechts 120 centimeter. Het wordt vooral geplaatst in kleine badkamers. De grootste baden zijn zo’n 220 lang en 90 centimeter breed met een inhoud van 280 liter water.

Bekijk ook:
Trending: Shutters als raambekleding

Het materiaal van een bad is kunststof acryl, geëmailleerd plaatstaal, Quaryl of natuursteen. De vorm van een bad is meestal rechthoekig of ovaal, maar er zijn ook vierkante en ronde baden.

783

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.