Tips voor een knus huis: De kracht van gordijnen 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Tips voor een knus huis: De kracht van gordijnen

Heb je al je favoriete meubelstukken en decoratie in de woonkamer staan, maar voelt het toch nog niet helemaal af? Dan is er één aspect dat je simpelweg niet kunt negeren: de gordijnen. Deze zijn cruciaal in het bepalen van de sfeer in je huis. Van licht en natuurlijk tot zwaar en gemoedelijk, gordijnen kunnen veel bijdragen aan je interieur.

Met de grote keuze aan roedes, kleuren en stoffen kan het lastig zijn om te bepalen wat bij jouw huis past. Hier geven we je de belangrijkste tips om je op weg te helpen!

De juiste stof

De eerste stap is om te bepalen wat voor stof je kamer nodig heeft. Een te dikke stof laat weinig zon toe, maar zorgt wel voor voldoende privacy. Dit kan geschikt staan in de slaapkamer. Een dunne stof laat weer veel zon binnen, maar zal niet voldoende zijn om je van de buitenwereld af te sluiten. Dit is een goede keuze voor de woonkamer of keuken.

Daarnaast is er ook een keuze in stijl die je moet afwegen. Een dikke stof is zwaar, en zorgt dus voor een traditioneel, warm gevoel in de kamer. Een dunne stof is nonchalant en Boheems, en past goed in een modern, minimalistische stijl.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

De juiste gordijnroedes

Ook gordijnroedes kunnen ontzettend veel toevoegen aan een ruimte. Niet alleen kunnen ze je gordijnen complementeren, ook zijn ze een op zichzelf staande decoratie. Je hebt alle keuze tussen einddoppen, clips en ringen. Houd je het simpel, of wil je met je gordijnroedes een mooie traditionele look creëren?

In een slaapkamer met dikke gordijnen kan een uitgesproken gordijnroede het gevoel geven alsof je elke ochtend in een vijfsterrenhotel wakker wordt. Bij dunne gordijnen kan een minimalistische gordijnroede de speelse en dynamische stijl versterken.

De juiste kleur

De kleur van je gordijnen zorgen idealiter voor een goede combinatie met de rest van je meubilair en decoratie. Je kunt er zowel voor kiezen om voor een kleur te gaan dat dezelfde tint heeft als een paar blikvangers in je kamer, of je kunt juist gaan voor een contrast. Houd in gedachten dat je gordijnen goed bij de kleur van je muur moeten passen.

Denk je erover na om voor een printje te gaan? Dit kan ontzettend leuk zijn, vooral in contrast met een minimalistisch interieur. Houd er rekening mee dat gordijnen met een print veel prikkels toevoegen aan je kamer. Het kan dus iets te druk worden als er al veel print aanwezig is. Heb je een kalm interieur? Dan kun je kussens en gordijnen in dezelfde print uitproberen voor een speelse maar harmonieuze stijl.

Bekijk ook:
De containerwoning het huis van de toekomst?

De lengte en breedte van je gordijnen

Gordijnen die precies tot de vloer komen creëren een prachtig en dramatisch effect. Wil je het nog een tandje hoger hebben? Maak je gordijnen dan net iets te lang, waardoor het stof net op de vloer leunt. Een andere keuze is om je gordijnen te laten stoppen bij de onderkant van het kozijn. Dit is een klassieke look, en past goed in elk interieur.

Qua breedte is het belangrijk dat je gordijnen een stuk breder zijn dan je ramen. Meet je kozijnen, en verdubbel het voor de hoeveelheid stof die je nodig hebt. Dit zorgt ervoor dat het stof natuurlijk valt, en niet strak getrokken hoeft te worden om zonlicht tegen te houden. Let er ook op dat je gordijnen 10 tot 20 cm eerder beginnen dan je ramen. Dit voorkomt dat zonlicht via de zijkant de kamer in komt.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.