Hoe behaal je als starter succes op de huizenmarkt? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe behaal je als starter succes op de huizenmarkt?

De woningmarkt is in de afgelopen jaren ontploft. De prijzen zijn tot gigantische hoogtes gestegen, terwijl er veel te weinig nieuwe huizen gebouwd worden. Het gevolg laat zich al raden: de gemiddelde huizenprijzen stijgen alsmaar verder. Voor niemand is dit wenselijk, maar zeker voor starters is dit verschrikkelijk.

Strijd aangaan met veel andere partijen

Heb je interesse in een woning? Dan weet je op voorhand één ding zeker: je moet de strijd aangaan met veel andere partijen. Dit gaat om andere particulieren (starters) die geïnteresseerd in de woning zijn, maar ook om beleggers. Woningen kopen en verkopen is immers een lucratieve business (geworden).

Dat je tegen veel andere partijen moet strijden, geldt echter niet alleen voor jou. Elke starter heeft hier last van, waardoor als het ware een vicieuze cirkel ontstaat. Jij gaat overbieden, andere starters gaan overbieden en de beleggers bieden nog verder over.

Zorg er in ieder geval voor dat je altijd je hoofd koel houdt. Het heeft geen zin om tonnen aan een huis uit te geven, terwijl je je hier niet goed bij voelt. De wil om een huis te kopen kan heel groot zijn, maar blijf je gezonde verstand gebruiken.

Bekijk ook:
Valkuilen bij het schilderen van houten gevelbekleding

Schakel een aankoopmakelaar in

Wil je graag een huis in een specifieke stad kopen? Neem dan eens contact op met een aankoopmakelaar in die stad. Een dergelijke makelaar weet vaak als eerste welke huizen er te koop komen. Nog voordat deze huizen op Funda komen, kun jij hier vanuit je aankoopmakelaar al bericht over krijgen. Op die manier ben je mogelijk veel andere partijen een stap voor. Zeer wenselijk in deze oververhitte woningmarkt.

Let wel op dat je voor de diensten van zo’n makelaar moet betalen. Als je eenmaal een huis hebt gekocht, ben je de makelaar ongetwijfeld erg dankbaar.

Hoe behaal je als starter succes op de huizenmarkt? 14

Grijp hulp met beide handen aan

Krijg je hulp aangeboden, bijvoorbeeld vanuit je ouders? Grijp deze hulp met beide handen aan. Indien je in de gelukkig situatie bent dat je ouders een jubelton aanbieden, is he advies om hier zo snel mogelijk gebruik van te maken. Je neemt hiermee namelijk een flinke voorsprong in op andere starters en geïnteresseerden. Bovendien is de kans heel groot dat deze jubelton binnenkort afgeschaft wordt.

Ben geduldig

Het is bijzonder lastig om in de huidige woningmarkt geduldig te blijven. Toch is dat het beste om te doen. We leven momenteel namelijk in onzekere economische tijden. De inflatie is ongekend hoog, terwijl de hypotheekrente ook aan het stijgen is. Wat dit op de korte- tot middellange termijn voor gevolgen gaat hebben, is vooralsnog onduidelijk. Wat wel met zekerheid gesteld kan worden, is dat er dingen gaan veranderen. Geduldig blijven is dan ook uiterst onverstandig.

Bekijk ook:
Nederlandse huishoudens kiezen vaker voor een groene tuin

Blijf kritisch

In deze tijden ben je snel geneigd om maar bij het eerste het beste huis toe te happen. Op zich goed te begrijpen, maar alles behalve wenselijk. Je zou niet alleen geduldig moeten blijven, maar je zou ook kritisch moeten zijn.

Is een huis net niet helemaal naar je wens? Bepaal dan goed wat er moet gebeuren om dat huis naar wens te maken. Maak hiervoor een berekening voor jezelf en bekijk wat het huis – inclusief verbouwing – onder aan de streep gaat kosten. Grote kans dat je hier van schrikt, aangezien het verbouwen van een woning tegenwoordig erg prijzig is.

Het is verleidelijk om maar snel een keuze te maken, maar hardlopers zijn in dit geval doodlopers. Zorg ervoor dat je geduldig blijft en dat je je wensen duidelijk afbakent.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.