Duurzaam stoken? Zo stook je het best

0 Shares

Tijdens deze koude dagen heb je er vast al eens aan gedacht. Doet mijn CV-ketel het wel goed? Heb ik wel voldoende haardhout in huis? Hoe hou ik het warm als de stroom uitvalt? Dat zijn vragen die veel terugkomen bij mensen in deze barre tijden. Maar niet getreurd, over het algemeen valt het best mee. We zijn als Nederlanders redelijk goed voorbereid op dit soort zaken. Maar of de manier van stoken die we gebruiken nou zo fijn is voor onze buren is soms nog maar af te vragen. Daarnaast is ook het milieu een steeds groter terugkerend onderwerp van discussie als het gaat om verwarming. 

Nat hout

Het is van groot belang dat het hout dat je gebruikt wanneer je een houtkachel hebt droog is. Wellicht heb je het wel eens geprobeerd in de tuin, of ben je ervaringsdeskundige op het gebied van open haarden. Nat hout is nou niet bepaald het meest fijne om te stoken. Wanneer je nat hout gebruikt in je haardkachel of zelfs in de tuin komt er erg veel rook vrij. Probleem is alleen wel dat jij niet de enige bent die er last van heeft. De hele buurt heeft last van jouw rookontwikkeling.

Welk hout kan ik gebruiken als ik wil stoken?

Het is heel belangrijk om het juiste hout te gebruiken wanneer je wilt gaan stoken op hout. Natuurlijk, alles vliegt vanzelf wel een keer in de fik als het maar warm en heet genoeg is in die open haard. Maar dat is niet bepaald de oplossing. Gebruik van de juiste houtsoorten is dan ook van groot belang.

De beste houtsoorten om je huis op te verwarmen zijn beukenhout en essenhout. Maar ook het hout van de berk en fruitbomen zijn een prima alternatief. Een andere oplossing zijn pellets. Pellets zijn een restproduct binnen de industrie. Pellets hebben een lange brandtijd en zijn samengeperst onder hoge druk. Ze worden gemaakt van onder andere snoeiafval, zaagsel en spaanders.

Houtpellets kopen

Het kopen van houtpellets is nog een vak op zichzelf. Het is van groot belang dat je de houtpellets aanschaft bij een gerenommeerde verkoper. Hierdoor weet je zeker dat je goede pellets koopt die geschikt zijn voor verbranding. Daarnaast weten zij over het algemeen precies wat voor soorten hout er zijn verwerkt in de pellets van een bepaalde levering. Hierdoor kunnen ze je perfect helpen bij het kiezen van een geschikte oplossing voor jouw situatie.

Pelletkachel

Daarnaast is het ook mogelijk om een pelletkachel aan te schaffen. Deze kachels zijn namelijk speciaal gemaakt om pellets te verbranden. Daarnaast zijn pelletkachels ook erg zuinig en hebben ze weinig onderhoud nodig. Het grote voordeel van het verbranden van houtpellets is namelijk dat er maar weinig as achterblijft. Ook is de schadelijke uitstoot van pellets haast te verwaarlozen. Een ideale oplossing als je je huis wilt verwarmen door middel van verbranding van hout.

Wat kost stoken op pellets?

Pellets zijn op zichzelf niet heel duur in aanschaf. Per jaar gebruikt een gemiddeld gezin tussen de 1500 en 2000 kilogram aan houtpellets om het huis te verwarmen. In het duurste geval zou dit uitkomen op zo’n 1250 euro. Maar wanneer je een pelletkachel aanschaft en zeker weet dat je op pellets gaat stoken is het vaak ook mogelijk om grote hoeveelheden pellets in een keer aan te schaffen. Beter voor het milieu, het scheelt weer wat onnodige ritjes. Maar het scheelt ook flink in de portemonnee. In het beste geval ben je dan voor nog geen 650 euro het hele jaar voorzien van warme voeten en een goede temperatuur in huis.

Leave A Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

233
NIEUWS
POLLS
QUIZZEN
SHOPPING

Inloggen

Of met je gebruikersnaam:

Wachtwoord vergeten?

Wachtwoord vergeten?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Inloggen

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.