in ,

Waarom we ons interieur aanpassen aan de laatste trends

Je kent ze wel; interieurstylisten, binnenhuisarchitecten, interieuradviseurs, opruimcoaches. We zijn er allemaal maar druk mee. Ons huis en interieur moet tiptop in orde zijn. Helemaal ingericht volgens de laatste trends. Wat is hip en what’s not.

Maar waarom eigenlijk? Waarom volgen we als makke schaapjes wat de experts roepen? Wie bepaalt eigenlijk wat een trend is en hoe ons interieur er uit zou moeten zien?

portie inspiratie

In de zomermaanden vertoeven we massaal buitenshuis. Als je gezegend bent met een buitenruimte, tuin of balkon, dan breng je daar het grootste deel van je tijd door. Zo richting het najaar verschuift de aandacht weer naar binnen. Het wordt wat wisselvalliger, de temperatuur begint te dalen en het is minder lang licht. Kortom, tijd om het binnenshuis weer naar onze zin te maken. En dat weten de gehele interieurbranche natuurlijk maar al te goed.

In september, oktober en november zijn er weer tientallen woonbeurzen. Grote en kleine. De inkopers, stylisten en andere bezoekers doen er graag hun portie inspiratie op. Ze volgen alle mogelijke trends op de voet.

Bekijk ook:
Vind de makelaar met de juiste kennis en onderhandelingstechniek

Wat is een trend? We maken een onderscheid tussen maatschappelijke trends, consumententrends, markttrends, producttrends en rages en hypes. Meubelen en woonaccessoires vallen onder de producttrends oftewel microtrends. Ze hebben een levensduur van 1-2 jaar. Het liefst natuurlijk korter als het aan de producenten zou liggen.

gevoelig typetje

En waarom volgen wij überhaupt trends? Waarom zouden we dat eigenlijk willen? Het antwoord is simpel: het zit in onze natuur. Van nature wil de mens ergens bij horen. We voelen ons zekerder als we, tot op een bepaalde hoogte, hetzelfde kunnen zijn als anderen. Onze hersenen worden vrij laat rijp. Tot die tijd zijn we geneigd om veiligheid en bescherming te zoeken bij een groep. Pas wanneer we echt ‘volgroeid’ zijn, kunnen we onze eigen keuzes maken.

je eigen smaak en stijl

Dan zijn we, ook op interieurgebied, pas in staat om te  kiezen wat we zelf mooi vinden. Geen zwart/wit trend, geen naturel of aardetinten, geen minimalistisch interieur, geen botanische stijl. Maar gewoon je eigen spullen. Je eigen smaak en stijl. Met op z’n tijd een nieuw likje verf, een ander behangetje, een fijne comfortabele bank. That’s it. Want ja, laten we wel wezen. Soms is het gewoon leuk om naar iets nieuws te kunnen kijken.

Contributor

Geschreven door Bianca

AuteurTrendwatcherToplijst ingezonden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Menselijke robot

Russisch bedrijf start met het maken van robots die eruit zien als mensen

Orang Oetang ziet haar ontvoerde baby voor de eerste keer weer