Hoeveel jongeren roken? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoeveel jongeren roken?

Wil je weten hoeveel jongeren tegenwoordig roken? Lees dan snel verder, want in dit artikel lichten we het rookgedrag van de Nederlandse jeugd uit.

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Volksgezondheid en Zorg rookt ongeveer 20 procent van de Nederlandse bevolking. Het aantal jeugdige rokers is lager, want van slechts 2 procent van alle jongeren tussen de 12 en 16 rookt op dagelijkse basis.

Het aantal jongeren dat dagelijks een sigaret opsteekt is dus niet hoog. Er zijn nauwelijks 12-jarigen die dagelijks roken. Van de 14-jarigen rookt slechts 2 procent dagelijks. En ongeveer 4 procent van de 16-jarige jongeren rookt elke dag wel een sigaret.

Er zijn dus weinig jongeren die dagelijks roken, maar het percentage jongeren dat ervaring heeft met roken ligt veel hoger. Van alle jongeren tussen de 12 en 16 jaar oud heeft ongeveer 17 procent ooit gerookt. 12-jarigen hebben relatief weinig ervaring met roken. Slechts 4 procent van de 12-jarigen heeft namelijk ooit gerookt. Dat percentage stijgt logischerwijs naarmate de jongeren ouder worden. Van de 14-jarigen heeft 18 procent wel eens gerookt. En van de 16-jarigen heeft 33 procent wel eens gerookt.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Rookgedrag naar opleiding

Bij Nederlandse volwassenen zie je dat – bij zowel mannen als vrouwen – roken meer voorkomt bij laagopgeleiden dan bij hoogopgeleiden. Deze trend zie je ook terug komen bij de Nederlandse jeugd.

Voor leerlingen van het VMBO-b is de aantrekkingskracht van het roken het grootste; ongeveer 24 procent van deze scholieren heeft ooit gerookt. De VWO leerlingen zijn daarentegen geen fan van roken, want slechts 12 procent van deze scholieren heeft wel eens gerookt. Het verschil tussen de VMBO-b en VWO leerlingen is daarmee bijna twee keer zo groot.

Dezelfde trend zie je terug bij het dagelijkse roken. Van de VMBO-b leerlingen rookt ruimt 4 procent dagelijks. Slechts 2 procent van de VMBO-t leerlingen steekt dagelijks een sigaret op. Bij de HAVO leerlingen ligt dit percentage net boven de 2 procent. Slechts 0.5 procent van de VWO leerlingen rookt dagelijks.

E-sigaret gebruik onder jongeren

De e-sigaret is redelijk populair onder jongeren. Voorbeelden van een e-sigaret zijn de shisha-pen, de e-hooka, de e-smoker en flavor vape. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 25 procent van de jongeren tussen de 12 en 16 jaar ooit een elektronische sigaret heeft gebruikt.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

De e-sigaret is populairder bij jongens. Ongeveer 28 procent van de jongens tussen de 12 en 16 jaar heeft wel eens een elektronische sigaret gebruikt, terwijl dit percentage bij de meisjes rond de 22 procent ligt.

Het percentage jongeren dat wel eens een e-sigaret heeft gebruikt neemt toe naarmate ze ouder worden. Slechts 9 procent van de Nederlandse 12-jarigen heeft wel eens een e-sigaret gebruikt. Van de 13-jarigen heeft 18 procent ervaring met een e-sigaret. Van de 14-jarigen heeft 28 procent ervaring met de e-sigaret. Bij de 15-jarigen ligt dit percentage rond de 35 procent en van de 16-jarigen heeft ongeveer 36 procent wel eens een e-sigaret gerookt.

Jongeren zijn dus iets eerder geneigd om een e-sigaret te gebruiken, dan een ouderwetse sigaret. Dat is waarschijnlijk doordat jongeren graag met nieuwe dingen experimenteren. Daarnaast zijn er heel wat influencers die wel eens een e-sigaret gebruiken. En ook de smaakjes van de e-sigaret worden door jongeren vaak als prettiger ervaren.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.