Anti-Natalisme: De filosofie die pleit voor het einde van de mensheid
Saved Read later
Deel dit bericht

Anti-Natalisten willen dat je stopt met het krijgen van babies

Ze zijn er heilig van overtuigt dat mensen geen babies zouden moeten krijgen. Wie zijn deze anti-natalisten en hoe ver willen ze gaan met het opleggen van hun ideologie?

“Zou het niet beter zijn als we gewoon een mega gat in de aarde schieten?”

Dit is een uitspraak van John, 29, hij woont in het Verenigd Koninkrijk. Hoewel zijn idee om de wereld op te blazen niet meer is dan een idee, weet hij wel een ding zeker: Mensen zouden geen babies moeten krijgen en de mensheid moet uitsterven.

De filosofie

Het is een filosofie welke de naam ‘Anti-Natalisme' draagt. Het idee komt oorspronkelijk uit het oude Griekenland, de laatste tijd kom je het vooral tegen op de sociale media. Op Facebook en Reddit zijn er talloze anti-natilistme groepen, sommige met duizenden leden. Op Reddit heeft ‘antinatalism' al 37.000 leden, tegelijkertijd heeft een enkele anti-natalisme groep al snel rond de 6.000 volgers.

Je kunt ze over de gehele wereld vinden en hebben verschillende redenen en geloofsovertuigingen. Sommige maken zich zorgen om genetische aanleg, andere willen dat kinderen niet hoeven te lijden. Sommige maken zich zorgen over overpopulatie en het milieu terwijl andere stellen dat het probleem vooral in het concept instemming te vinden is. Ze zijn het allemaal echter wel over een ding eens, mensen moeten stoppen met het krijgen van kinderen. Hoewel ze momenteel nog een rand-beweging zijn, sommige van hun ideologie met name over de staat van de aarde slipt steeds meer de algemene discussies binnen. Hoewel geen anti-natalist, de Hertog van Sussex stelde laatst dat hij en zijn vrouw maximaal twee kinderen willen. Dit omwille van het milieu.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Anti-Natalisten willen dat je stopt met het krijgen van babies 13

Filosofische chat

Ohn had nog nooit gehoord van anti-natalisme tot het moment dat sommige van zijn YouTube subscribers reacties achter lieten op zijn account. Sinds die tijd is hij een actief lid van een anti-natalistme Facebookgroep. Het geeft hem een intellectuele stimulans en een plek zijn debat tactieken te oefenen. ” Ik denk dat het geweldig is, je spreekt over de problematiek van het dagelijkse leven” zegt hij. “Je hebt een idee, bijvoorbeeld dat de mensheid uitsterft. Wat gebeurt er dan als door evolutie er opnieuw mensen komen op aarde? Dan heb je het probleem niet opgelost”. “Er is een hoop discussie, soms raakt het mensen”.

Zijn passie voor anti-natalisme is uitsluitend theoretisch. John geloofd dat al het menselijke leven doelloos is en probeert, hoewel hij er niet in is geslaagd, een vasectomie te krijgen bij de Nationale gezondheidsdienst. De dokters weigeren hem te steriliseren omdat ze geloven dat de procedure niet het beste belang is van de patiënt.

Geweldloos en met instemming

Ondanks de soms nihilistische retoriek in de anti-natalisme groepen, is er geen indicatie dat ze een gewelddadig gevaar opleveren. Wanneer ze het hebben over de uitsterving van de mens voelt het vaak alsof het een debat oefening is. Niemand in de groepen zet aan tot het vermoorden van mensen of plegen van geweld. John's idee om een gat in de aarde te schieten, hij stelt zich een rode knop voor welke bij indrukking de gehele mensheid wegveegt en stelt “Ik zou er gelijk op drukken”. Het idee is vrij controversieel omdat een van de basis principes van de anti-natalisten is dat: alles met instemming moet gebeuren. Simpel gezegd het idee dat ‘de creatie en het vernietigen van leven de instemming van de persoon in kwestie moet behelzen'.

Bekijk ook:
De 10 beste tips tegen hooikoorts

Stephan: geboren om te lijden onlogisch

Stephan woont in San Antonio, Texas. Hij zegt dat hij zich een gesprek met zijn moeder kan herinneren toen hij slechts vier jaar oud was. Ze stelde dat het hebben van kinderen een keus was.

“Dit is voor mij totaal onlogisch, om iemand vrijwillig, zonder wil of iets nodig te hebben voor de conceptie in deze wereld te laten komen om te lijden en te sterven”

Stephan is naar eigen zeggen al vanaf een jonge leeftijd een overtuigt anti-natalist. Hij is tegen het geboren laten worden van mensen omdat niemand expliciet heeft aangegeven geboren te willen worden. “Als elk persoon aangeeft geen bezwaar te hebben zou ik er geen probleem mee hebben, het probleem is dat niemand aan kan geven of ze bezwaar hebben of niet”.

Het concept werkt ook de andere kant op. Het probleem met de grote ‘veeg de mensheid weg knop', is dat veel mensen plezier beleven aan het leven en dat deze mensen nooit zullen instemmen met het uitroeien van de mensheid. Hierom willen Stephan en de meeste anti-natalisten zelf, vrijwillig stoppen met het maken van kinderen.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.