5G: De toekomst van razendsnelle connectiviteit onthuld
Saved Read later
Deel dit bericht

5G veroverd de wereld

Het 5G netwerk is het volgende generatie van mobile internet connectiviteit. Het geeft een grotere snelheid en meer betrouwbare connectie voor smartphones en andere apparaten. De combinatie van vooruitstrevende netwerk technologie en de laatste wetenschap: 5G moet connecties bieden welke sneller zijn dan de huidige connecties met een download snelheid van rond de 1Gbps.

Het netwerk is een krachtig hulpstuk voor de groei van het ‘internet of things' (internet van dingen) waarbij het netwerk grote hoeveelheden data dient te verzenden. Het staat een slimmere verbinding toe en wereldwijde connectie.

Samenwerkend met 3 en 4G technologie zal 5G wereldwijd rond het jaar 2020 naar alle waarschijnlijkheid in werking treden. Het geeft snellere internetverbindingen waar je ook bent, althans dat is wat 5G beloofd.

Telefoons geschikt voor 5G

In 2019 zijn er enkele 5G telefoons bekend gemaakt, echter er zijn er momenteel maar een handje vol van beschikbaar. Deze beschikbaarheid is daarnaast gelimiteerd door de providers en de landen welke de telefoons beschikbaar stellen. In de Verenigde Staten is er de Motorola 5G Moto Mod welke aan een paar Moto Z sets plus de Samsung Galaxy S10 5G het netwerk beschikbaar stellen. In het Verenigd Koninkrijk hebben ze momenteel 6 toestellen:

  • Samsung Galaxy S10 5G
  • Oppo Reno 5G
  • OnePlus 7 Pro 5G
  • Xiaomi Mi Mix 3 5G
  • Huawei Mate 20 X 5G
  • LG V50 ThinQ5G

Daarnaast is de Samsung Galaxy Note 10 Plus 5G bestelbaar als pre-order. In Australie is de keuze klein met enkel de Oppo Reno 5G en de LG V50 ThinQ5G kosten 15 tot 1700 dollar.

Hoe snel is 5G?

De snelheid van 5G hangt sterk af van de locatie, het land, de provider en de telefoon. Toch zal de snelheid in alle gevallen veel groter zijn dan de snelheden welke je kunt halen met een 4G netwerk. Testen in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk gaven uiteenlopende snelheden als resultaat. In Chicago was 1.4Gbps de hoogste snelheid al moet je daarvoor wel letterlijk naast een mast gaan staan. Testen in Londen gaven slechts 220Mbps veel minder dan de beloofde snelheden van rond de 1.4Gbps.

Bekijk ook:
Review: Google Nest Thermostaat V3 Premium - Slim, duurzaam en kostenbesparend

Punten van zorg

Interferentieproblemen

Het spectrum waarin 5G zich zal bewegen komt erg dicht in de buurt van passieve afstand waarnemingen gebruikt bij observatie van het weer en klimaat, satellieten en vooral bij waterdamp monitorisatie. De interferentie zal waarschijnlijk groot zijn zonder effectieve begrenzing. Een grotere interferentie is al opgetreden bij andere apparaten welke nagenoeg de zelfde bandbreedte spectra gebruiken. De interferentie met betrekking tot de satellieten en weerberekeningen heeft de potentie grote economische schade met zich mee te brengen als ook de veiligheid van het publiek te schaden. In de Verenigde Staten hebben zowel het: National Oceanic and Atmospheric Administration, National Aeronautics and Space Administration en the United States Department of Defense (Nationaal Oceaan en Atmospheer Administratie, Nationaal Luchtvaart en Ruimte Administratie en het Amerikaanse Ministerie van Defentie) hiervoor gewaarschuwd.

Spionage

Spionage is ook een grote zorg met betrekking tot 5G. Deze dreiging komt volgens vele van de Chinese kant. Onder andere het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten maar ook Nederland maakt zich hier zorgen om. Chinese apparatuur en 5G netwerken worden in deze landen zo veel mogelijk geweerd. De Chinese overheid heeft deze ondervindingen echter wel weerlegt.

Gezondheidsrisico's

De technologie heeft angst gezaaid over de hoeveelheid radiatie welke 5G met zich meebrengt. In april 2019 blokkeerde Brussel 5G testen omwille van radiatie wetgevingen. In Geneve gebeurde het zelfde. Sommige tegenstanders stellen dat de effecten van de frequentie van 5G te weinig zijn onderzocht om vast te kunnen stellen dat er gezondheidsproblemen zouden kunnen zijn. Gelijkwaardige frequenties worden echter wel al tientallen jaren gebruikt voor veel radar technologie.

Veiligheidsrisico's

In oktober 2018 stelde een uitgifte van het ETH Zurich, de universiteit van Lorraine en de universiteit van Dundee in “A Formal Analysis of 5G Authentication” (https://arxiv.org/pdf/1806.10360.pdf) dat 5G de weg opend voor nieuwe veiligheidsrisico's. De uitgifte beschreef 5G als ‘te weinig getest' en stelde vast dat de verveelvoudiging van de verzonden data grotere risico's met zich mee zal brengen dan bij andere netwerken het geval is.

Bekijk ook:
Ervaar het gemak van draadloze toegang met de Nuki Smart Lock 4.0 Pro

Waar en wanneer komt 5G

Noord-Amerika

In Noord-Amerika is de verwachting dat in 2023 ongeveer 32% van de bevolking gebruik zal maken van 5G. In de Verenigde Staten is 5G vanaf 2019 op sommige plekken uitgerold. In Canada gaat men er vanuit dat rond 2020 5G beschikbaar zal zijn voor de consument.

Midden-Amerika en Mexico

In Mexico gaat men er van uit dat rond 2020 5G beschikbaar zal zijn, in de overige landen in Midden-Amerika is de verwachting dat 5G nog even op zich zal laten wachten.

Zuid-Amerika

In Zuid-Amerika is de verwachting dat tussen eind 2019 en 2020 de meeste landen 5G netwerken zullen hebben.

Azie

Zuid-Korea
Zuid-Korea beschikt momenteel over 5G op sommige locaties in en rond de grote steden. In 2026 verwacht Zuid-Korea 90% van de consumenten gekoppeld te hebben aan 5G.

Japan
In Japan zijn testen sinds 2018 aan de gang, rond 2020 zal 5G op grotere schaal beschikbaar zijn.

China
In China zullen grote steden rond 2020 5G hebben, in Hong Kong is er op sommige plekken momenteel 5G met snelheden tot 2Gbps.

Midden-Oosten

In het Midden-Oosten zijn er testen in verschillende landen, onder andere in Qatar, UAE en Kuweit. De verwachting is rond 2020 grotere beschikbaarheid te zien in de meeste landen in de regio.

India

India verwacht in 2020 5G beschikbaar te hebben.

Afrika

In Afrika zijn er testen in onder andere Egypte, Marokko en Nigeria. Rond 2020 zullen deze en enkele andere landen beschikken over 5G netwerken.

Europa

In Europa zijn in vrijwel alle landen testen met 5G, de verwachting is dat 5G in 2020,2021 op veel plekken werkend zal zijn. In Nederland zijn er vooral testen rondom Den Haag.

Rusland

In Rusland zijn er testen met 5G in Moskou is het netwerk voor een deel uitgerold en beschikbaar. In 2025 is de verwachting dat 80% van de bevolking toegang zal hebben tot 5G netwerken.

Bekijk ook:

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

899

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.