Amerikanen blijven steeds langer thuis wonen 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Amerikanen blijven steeds langer thuis wonen

Er lijkt een nieuwe trend te ontstaan in Amerika. Amerikanen blijven steeds langer thuis bij hun ouders wonen. Sterker nog. Voor het eerst in 130 jaar wonen er meer jongvolwassenen bij hun ouders thuis dan dat zij op zichzelf wonen. Maar wat zijn de beweegredenen van de Amerikanen om dit te doen en gaan we dit ook langzaamaan in Nederland terugzien? We gingen voor je op onderzoek uit.

Amerikaanse situatie

Stabiliteit op alle vlakken

Het lijkt in alle gevallen in Amerika te gaan om de stabiliteit die jongeren bij hun ouders vinden. Een onderzoek van het Paw Research Center bevestigd dit. Grote oorzaken in Amerika blijken voornamelijk de stabiliteit die ontbreekt. Jongeren in de leeftijd tussen de 18 en 34 jaar blijven langer thuiswonen in verband met scholing en dienstbetrekking. Maar ook de burgerlijke staat van deze groep jongeren lijkt van invloed te zijn. Er zijn meer mensen in deze leeftijdscategorie die bij hun ouders wonen dan samen met een partner.

Daarnaast blijkt uit de cijfers ook dat het trouwpercentage in de Verenigde Staten steeds verder terugloopt, met als gevolg dat jongeren nóg langer bij hun ouders blijft wonen.

Bekijk ook:
De kracht van power napping: waarom bedrijven als Google en Apple het omarmen

Werkeloosheid

Ook de mate waarin Amerikanen een baan hebben of een baan kunnen krijgen speelt een rol in de hoge mate waarin Amerikanen langer thuis blijven wonen. Simpelweg gezegd speelt er een grote werkloosheid in Amerika, zeker bij jongeren in deze leeftijdscategorie. De goedkopere optie is dan te allen tijde om wat langer thuis te blijven wonen. Zo kun je proberen om wat geld te sparen om vervolgens toch op jezelf te kunnen gaan wonen.

Vooral mannen blijven langer thuis wonen

Ook blijkt uit het recente onderzoek dat het voornamelijk gaat om mannen die langer thuis blijven wonen. Onder de Amerikaanse vrouwen is deze trend namelijk lang niet zo erg te zien als bij de mannen. Sinds 2009 is het blijven wonen bij de ouders de meest voorkomende situatie.

Maar hoe zit het dan in Nederland?

Ook in Nederland blijkt dat jongeren steeds langer thuis blijven wonen. Was de gemiddelde leeftijd waarop iemand het ouderlijk huis verliet in 2012 nog 22,8 jaar, in 2017 liep dit al op naar ruim 23,5 jaar. En de oorzaken lijken gedeeltelijk overeen te komen met de oorzaken in de Verenigde Staten. Echter blijkt uit de onderzoeken die zich richten op de Nederlandse markt ook dat de gigantische huurprijzen onderdeel uitmaken van het langer thuis blijven wonen.

Bekijk ook:
Vrijmibo: ontspannen afsluiter of extra uurtje gezeik van collega’s?

Afschaffing studiefinanciering

Het afschaffen van de studiefinanciering, waarbij de basisbeurs een gift zou kunnen zijn, lijkt ook een grote veroorzaker van het langer thuis blijven wonen. Maar daar blijft het niet alleen bij. Ook jongeren die al klaar zijn met studeren blijven steeds vaker nog even thuis wonen. Dit heeft voornamelijk te maken met het starten van hun carrière. Veel jongeren willen nog niet fulltime aan de slag, wat het weer lastig maakt om volledig voor jezelf te kunnen zorgen.

Mannen blijven langer thuis wonen

Ook in Nederland geldt dat mannen langer thuis blijven wonen dan vrouwen. Vrouwen lijken op de een of andere manier eerder zelfstandig, en zijn in staat om sneller hun vleugels uit te slaan dan mannen. De gemiddelde Nederlandse vrouw verliet het ouderlijk huis in 2017 toen ze zo'n 22,7 jaar oud was. De gemiddelde man deed er iets langer over. Deze verlieten het ouderlijk huis (pas) toen ze zo'n 24,2 jaar oud waren.

Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.