Wat is het mondkapjesbeleid in Nederland? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat is het mondkapjesbeleid in Nederland?

Eerder deze week kondigde Minister Rutte nieuwe, versoepelde, maatregelen af. Dit gebeurde tijdens een persconferentie. Er is een compleet tijdspad uitgestippeld met versoepelingen. Echter hield de minister president ook meteen een slag om de arm. Wanneer bepaalde data toch niet haalbaar zouden zijn, zouden er nieuwe maatregelen afgekondigd worden. Maar daarnaast kwam men met een nieuw mondkapjesbeleid. Maar hoe zit dat nou precies? En wat mag wel en wat mag niet? Een ding is wel duidelijk, mensen moeten zelf de mondkapjes gaan kopen.

Mondkapjes verplicht in het openbaar vervoer

Reis je wel eens met het openbaar vervoer of ben je van plan dit in de toekomst weer te gaan doen? Dan is het belangrijk om te weten dat een mondkapje verplicht is vanaf 1 juni. Het gaat hierbij om alle vormen van openbaar vervoer. Van taxi en bus tot trein, tram en metro. Overal zul je vanaf 1 juni een mondkapje moeten dragen. Doe je dit niet, dan volgen er sancties.

Mondkapjes in het openbaar vervoer

Vanaf 1 juni zijn mondkapjes in het OV verplicht

Zorg ervoor dat je geen anderen besmet

Er is tot op de dag van vandaag geen tot bijna geen wetenschappelijk bewijs dat mondkapjes werken. Het doel van de mondkapjes is gewoon simpelweg dat jij anderen niet besmet, doordat jij een mondkapje draagt. Maar waarom dan nu wel ineens? Eerder was het niet nodig, en bleef alles prima haalbaar, toch? De Nederlandse Overheid wil het liefst dat alles zo snel mogelijk achter de rug is, door het gebruik van mondkapjes is de kans dat meer besmettingen veroorzaakt worden kleiner. En dus beter voor zowel jou, jouw omgeving als de staatskas.

Bekijk ook:
7 opmerkelijke verschillen tussen ochtend- en avondmensen

Zo gebruik je een mondkapje op de juiste manier

Natuurlijk, het is allemaal even een beetje wennen. Ineens een mondkapje gaan gebruiken. Maar hoe gebruiken we een mondkapje nou op de juiste manier? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

  1. Zorg ervoor dat je je handen goed wast en ontsmet voor je het masker opzet. Anders kan het masker mogelijk besmet raken.
  2. Zorg ervoor dat het masker goed aansluit op je gezicht. Er mogen geen openingen zijn en er mogen geen haren tussen het mondkapje en je gezicht zitten.
  3. Het is afgeraden om een mondkapje of gezichtsmasker even van je gezicht af te halen en in je nek te laten hangen. Hierdoor kunnen zowel binnen- als buitenkant van het masker alsnog besmet raken. Raak daarnaast het masker zo min mogelijk aan.
  4. Wanneer je je masker af doet moet je ook meteen je handen wassen. Heb je een herbruikbaar mondkapje? Was hem dan meteen uit op een hoge temperatuur. Heb je een wegwerp-mondkapje? Gooi hem dan bij het restafval.
  5. Vervang je mondkapje meerdere keren per dag.

Zie meer info over het gebruik van mondkapjes op de website van het RIVM.

Waar kan ik mondkapjes kopen?

Waarschijnlijk komt er, net als bij het toiletpapier, een run op mondkapjes. Want als we ineens allemaal een mondkapje moeten gaan dragen? Zijn er dan wel genoeg voor heel Nederland? Er zijn tal van bedrijven en webwinkels die al hebben aangegeven mondkapjes te gaan verkopen. Het gaat hierbij om niet-medische mondkapjes. Onder andere HEMA, Kruidvat, Trekpleister en Bol.com hebben aangegeven de artikelen te gaan verkopen. Maar ze doen geen uitspraken over leveringen. Er is een enorm grote kans dat de mondkapjes binnen no-time uitverkocht gaan zijn.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Zelf een mondkapje maken

Het kost misschien iets meer werk en tijd, maar je kunt ook gemakkelijk zelf een mondkapje maken. Je kunt hier tal van materialen voor gebruiken. Van oude spijkerbroeken tot t-shirts. Tijdens de persconferentie heeft Rutte aangekondigd dat er een speciale pagina komt op de website van de Rijksoverheid. Hier zal dan ook worden uitgelegd hoe je een mondkapje het beste kunt maken. Helaas is deze pagina op dit moment nog niet online gezet.

Gebruik mondkapjes van stevige materialen en stoffen

Natuurlijk zijn er ook tal van mensen die dagelijks bijvoorbeeld al een sjaal dragen. Is zo'n sjaal dan ook afdoende om te fungeren als mondkapje? In principe zou het kunnen. Echter is niet iedereen het daar mee eens. RIVM-topman Jaap van Dissel gaf zelf eerder al aan dat sjaals ook van hele dunne materialen gemaakt kunnen zijn. Het wordt daarom sterk afgeraden om een sjaal te gebruiken. Wanneer je (bijna) door de stof heen kunt kijken weet je al dat het zeker een virus niet tegen gaat houden. Gebruik daarom ook als inwoner van Nederland je volle gezonde verstand en doe geen gekke dingen. Zorg ervoor dat je voldoende afstand houdt, des te eerder zijn we weer verlost van de mondkapjes en de anderhalvemeter-samenleving.

Avatar foto
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.