Overstappen of niet? Ieder jaar heb je de keuze 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Overstappen of niet? Ieder jaar heb je de keuze

Er is een beslissing die je ieder jaar opnieuw moet maken: blijf je bij je huidige zorgverzekering, of stap je over? Veel mensen vinden het wel prima, en blijven zitten waar ze zitten. Lekker makkelijk, maar niet altijd verstandig. Soms kan overstappen je namelijk veel geld besparen.

Wanneer kun je overstappen?

De reden waarom het zo goed is om ieder jaar even na te denken over de vraag of je bij dezelfde verzekering wilt blijven, is omdat van zorgverzekering overstappen niet op ieder moment dat jij dat zou willen kan. Het vaste overstapmoment is op 1 januari. Een zorgverzekering loopt namelijk altijd voor een heel kalenderjaar. De verzekering die je op 1 januari hebt, daar zit je dus tot en met 31 december van dat jaar aan vast.

Kom je er halverwege het jaar achter dat je een behandeling nodig hebt die door je verzekering niet wordt vergoed? Dan heb je simpelweg pech. Overstappen is op dat moment niet mogelijk, en dus zal je zelf voor de kosten opdraaien. Alhoewel je geen glazen bol hebt, niet weet welke behandelingen je nodig zal gaan hebben in het volgende jaar, is het dus altijd goed om voor 1 januari voor jezelf even te kijken of je nog goed zit.

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Waar moet je op letten?

De meeste mensen hebben naast de verplichte basisverzekering, die zaken als de huisarts vergoedt, een aanvullende verzekering afgesloten.

De basisverzekering heeft bij iedere verzekeraar een gelijke dekking, maar de premies kunnen onderling iets verschillen. Heb je alleen de basisverzekering en wil je dit ook zo houden, dan kun je ieder jaar simpelweg overstappen naar de verzekeraar die dit tegen het laagste tarief aanbiedt; dat levert je toch steeds een besparing op.

Aanvullende pakketten zijn wat lastiger te vergelijken, omdat de dekkingen onderling sterk kunnen verschillen. De beste aanvullende zorgverzekering voor jou, is degene die qua dekking het best aansluit bij wat jij nodig hebt. Omdat verzekeraars deze ieder jaar kunnen veranderen, net als de premie die zij in rekening brengen, is het goed om steeds als de nieuwe voorwaarden voor het komende jaar bekend zijn de verschillende verzekeringen met elkaar te vergelijken. Welk pakket, van welke verzekeraar, sluit het best aan bij de kosten die jij het meest maakt, of denkt te gaan maken? Zijn dat er meerdere? Dan kijk je natuurlijk ook even naar de premie die de verschillende verzekeraars hiervoor vragen. Zo vind je ieder jaar opnieuw de best passende verzekering voor jou, voor het meest gunstige tarief.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

810

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.