Langer thuis wonen door middel van een mantelzorgwoning 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Langer thuis wonen door middel van een mantelzorgwoning

Ouderen wonen steeds langer thuis. Dit wordt gestimuleerd door de overheid, maar blijkt ook steeds vaker de wens van ouderen zelf te zijn. De vergrijzing neemt toe, maar er blijft een aanhoudend personeelstekort in verpleeg- en verzorgingshuizen. Ook blijkt het dat ouderen veel langer fit en gezond blijven. Op 70-jarige leeftijd hoeft lang niet iedere senior meer naar een verzorgingstehuis, en met een beetje extra ondersteuning thuis, kunnen zij lang doorgenieten thuis in hun al vertrouwde omgeving

Die extra ondersteuning komt vaak in de vorm van een mantelzorger die bij de persoon thuis komt om zorg te verlenen. Hieronder valt bijvoorbeeld het doen van de was, het af en toe koken van maaltijden en socialiseren. Een mantelzorger is vaak een dierbare of naaste van de zorgvrager. Om het verlenen van zorg op gepaste afstand te houden, kan een mantelzorgwoning worden gerealiseerd.

Zelfstandigheid behouden

Zelfstandigheid maakt een belangrijk deel uit van de mensheid. Al je verantwoordelijkheden overgeven aan iemand anders kan heel lastig zijn. Zelf de regie behouden krijgt toch de voorkeur van velen. Een mantelzorgwoning is een woning die op het erf van de zorgvrager of zorgverlener wordt geplaatst. Eén van de partijen kan in deze woning te gaan wonen om vervolgens zorg van dichtbij te verlenen/verkrijgen. 

Bekijk ook:
Groene thee: 5 goede redenen om er je dag mee te beginnen

Het grote voordeel van deze mantelzorgwoningen, is dat de zelfstandigheid en privacy worden behouden. Ouderen krijgen de kans om zoveel mogelijk activiteiten en handelingen zelf uit te voeren, maar hebben de zekerheid dat hulp altijd dichtbij is wanneer zij dit nodig hebben.

Alleenstaande ouderen die zelfstandig thuis blijven wonen, krijgen vaak te maken met eenzaamheid. Sociale contacten vallen soms weg naarmate men ouder wordt, waardoor ouderen niet meer gestimuleerd worden om deel te nemen aan de maatschappij. Iemand in de buurt hebben die hierbij ondersteuning kan bieden, kan deze problemen tijdig voorkomen. Ook gebeurt het vaak dat ouderen in de nabijheid van een ‘jong’ gezin komen te wonen. De jeugdige aanloop van de naast wonende houdt de ouderen ook geestelijk jong.

Een eigen, luxe en comfortabele woning

Mantelzorgwoningen zijn vaak (kleinere) woningen, met een maximum oppervlakte van 100m2. Ze moeten immers op het erf van de zorgverlener of zorgvrager passen. Inleveren op het comfort en de luxe die normale woningen hebben, hoeft gelukkig niet. Woningen voor mantelzorgers hebben alle belangrijke ruimtes en elementen van een doorsnee rijtjeshuis of appartement. Zo worden de woningen tijdens het bouwproces volledig voorzien van een badkamer, keukentje, slaapkamer, woonkamer en bijbehorende technische installaties. Zelf kan de inwoner de inrichting samenstellen en verzorgen, zodat de woning een plekje wordt waar met een fijn gevoel in verbleven kan worden. 

Bekijk ook:
10 leuke weetjes over ons brein

Tijdelijk of toch permanent?

Zorg kan tijdelijk of permanent geleverd worden. Op basis van deze behoeften, kan er een mantelzorgwoning op maat geregeld worden die past bij de manier van zorgverlenen. Tijdelijke woningen voor mantelzorgers kunnen bijvoorbeeld in de vorm van een woning op een onderstel komen. Deze kan, na afloop van de zorgperiode, gemakkelijk verplaatst of verwijderd worden.

Permanente mantelzorgwoningen worden gemaakt zodat deze blijvend op het terrein kunnen staan. Om de harmonie te behouden, kunnen de stijlen van het hoofdgebouw en het bijgebouw op elkaar afgestemd worden. Meeste bedrijven die deze woningen realiseren, regelen woningen op maat. De stijl kan dan gepersonaliseerd worden. Mantelzorgwoningen worden vaak sleutelklaar opgeleverd en kunnen vergunningsvrij worden gebouwd. Deze woningen bieden keer op keer een uitstekende oplossing voor ouderen die graag zo lang mogelijk thuis willen wonen, maar wel wat extra steun kunnen gebruiken.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.