Hoe slecht is zout nou eigenlijk voor je? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe slecht is zout nou eigenlijk voor je?

Over het algemeen weten we allemaal wel dat zout niet goed voor ons is, maar om hoeveel zout gaat het dan en waarom is het dan slecht voor ons? Wij Nederlanders eten ongeveer 8,5 gram zout per dag. De aanbevolen hoeveelheid is echter 6 gram per dag. Er komen steeds vaker nieuwe berichten dat zout helemaal niet zo slecht is en dat je er best meer van mag eten.

Wat moet je nou wel of niet geloven?

Allereerst is het belangrijk om te weten dat zout (mogelijk) de volgende ongezonde effecten heeft:

  • Nierziekten: Als je teveel zout eet kan dat leiden tot nierziekten.
  • Verhoogde bloeddruk: Als je teveel zout eet kan dit ervoor zorgen dat je meer vocht in je lichaam vasthoudt. Er komt meer druk op de bloedvaten en het hart moet harder werken om het bloed rond te pompen.
  • Hart- en vaatziekten: Het verhoogt de kans op hart- en vaatziekten.
  • Maagkanker: Mogelijk kan door zout zelfs het risico op maagkanker toenemen.
Bekijk ook:
Groene thee: 5 goede redenen om er je dag mee te beginnen

Risicogroepen die extra moeten opletten met zout:

  • Als je overgewicht hebt: dan heb je vaak al een hogere bloeddruk en wil je dat niet nog meer gaan verhogen met een te hoge zoutinname.
  • Ouderen: als je ouder wordt gaan je nieren achteruit. Het gevolg is dat er minder natrium (zout) uit het lichaam wordt verwijdert en er dus meer wordt vastgehouden.
  • Mensen die een hoge bloeddruk hebben: Net zoals bij overgewicht wil je de zoutinname dan zeker beperken.

Conclusie: meer zout, meer sterfte!

De Hartstichting heeft verschillende studies onderzocht en de conclusie is dat zout wel degelijk negatieve gevolgen heeft zoals hierboven is genoemd. Beperk dus je inname en wees je bewust van de producten die veel zout bevatten.  Er zijn namelijk heel veel producten die veel zout bevatten waarvan we dat vaak niet verwachten.

Vermijd bewerkt voedsel:

  • kant en klare sauzen
  • kant en klare soepen
  • vlees(waren)
  • koek
  • kant en klaar maaltijden
Bekijk ook:
7 redenen waarom je (vaker) zou moeten zwemmen

80% van onze zoutinname komt vanuit bewerkt voedsel en slechts 20% voegen wij zelf toe. Als je zo natuurlijk mogelijk eet en je zoutinname beperkt hoef je echt niet exact de hoeveelheid aan zout wat je binnenkrijgt te gaan bijhouden. Ben jij iemand die veel zout gebruikt en binnenkrijgt? Bouw het langzaam af en je zult zien dat je steeds minder zout nodig hebt. Deze video van het Voedingscentrum kan je helpen bij het maken van gezonde keuzes met minder zout.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.