in

OMGOMG sadsad

Gebocheld kantoorpersoneel

De toekomst?

Lopen er in 2040 honderdduizenden Nederlanders rond met een flinke bochel? Het klinkt als een domme grap, maar het kan zo maar realiteit worden.

Britse deskundigen hebben met een speciale pop, Emma, onderzocht wat een kantoorbaan in de huidige maatschappij voor invloed heeft op het menselijk lichaam. Heb jij een kantoorbaan? Het volgende is dan wellicht jouw toekomstbeeld: opgezwollen kuiten door spataderen, eczeem door stress en rode ogen door het turen naar een beeldscherm. Daarbij zal het iedereen duidelijk zijn welk werk je hebt gedaan omdat je met een enorme bochel rondloopt. Iets om over na te denken bij je eerste kopje koffie in de ochtend?

De gameboy-rug

Zitten wordt al het nieuwe ‘roken’ genoemd vanwege de grote gezondheidsproblemen die te veel zitten kan veroorzaken. Het is beslist een onplezierig idee dat wij als Nederlanders aan de top staan waar het de tijdsduur betreft die we dagelijks zittend doorbrengen. Waar het gemiddelde in Europa op 8 uur staat, zijn wij koplopers met 10 uur.

Bekijk ook:
Meer honger wereldwijd én in Nederland

De mens heeft een wervelkolom die praktisch ons hele lijf ondersteunen moet. Deze is perfect gebalanceerd om te staan, te lopen en te liggen en kan ook zitten in een gezonde houding wel aan. Maar dat zitten in een gezonde houding komt er vaak niet van. Daarom spreken deskundigen ook zorgelijk over een gameboy-rug. Uit een onderzoek dat onlangs werd verricht in West-Europa bleek dat 40% van de jongeren tussen de 8 en 18 jaar al problemen hebben met hun rug. Door een scheefgegroeide rug hebben ze dezelfde starheid van hun wervelkolom als 50-jarigen. Heb jij nog zin in een spelletje op de computer?

Is minder zitten de oplossing?

Ook vroeger merkte men dat er iets misgaat al jongeren te veel zitten in een verkeerde houding. Bij het invoeren van de leerplicht ontdekte men dat kinderen die hele dagen achter elkaar in een bepaalde houding moesten zitten, veel vaker last kregen van rugproblemen. Dat veel zitten niet goed voor ons is, weten deskundige dus al meer dan 150 jaar. Om die reden werd gymnastiek verplicht, kwamen er pauzes, speciale stoelen en aandacht voor de houding tijdens de les. Een simpele test die regelmatig werd gedaan was de buktest. Jongeren moeten zonder problemen in staat zijn om met hun vingers de grond te raken als ze vooroverbuigen. Lukte dat niet dan volgde er heilgymnastiek. Hoe zit dat met jou eigenlijk? Kan jij op een soepele manier de buktest doen?

Bekijk ook:
Denen zijn voorzichtig en stoppen na Astra Zenica ook met Janssen-vaccin

Wel voorzichtig aan als je niet zo sportief bent aangelegd.

De oplossing

Een andere baan zoeken waarbij je minder hoeft te zitten, is wel erg rigoureus. Wil jij in 2040 zonder bochel rondlopen als je op een kantoor werkzaam bent dan zijn de volgende tips voor jou :

– Kies voor een goede houding. Als je nu eenmaal moet zitten, doe dat dan goed, rechtop en zorg ervoor dat je extra beweegt door regelmatig te rekken en te strekken. Laat ze maar naar je kijken, over 20 jaar een bochel is ook geen pretje.

– Kies voor de juiste stoel. Een stoel waarbij je bovenbenen een rechte hoek maken is fout. Je bovenbenen moeten schuin naar beneden wijzen. Dat kan ook door op het puntje te gaan zitten, maar dat is vermoeiend. De juiste stoel dwingt je in een correcte houding.

– Beweeg veel. Dat hoeft niet erg intensief te zijn, maar wel regelmatig door te lopen, te wandelen of te slenteren.

Bekijk ook:
Niet goed in je vel? Zeven tips

– En de volgende zal je vast leuk vinden… Als je spelletjes wilt doen op je smartphone of tablet, ga daarbij dan op je buik liggen. Dat is veel beter voor je rug.

Haal jij 2040 zonder bochel?

Geschreven door Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Ongelukkig worden van vrienden?

Top 5 beste smartphones van 2020!