Saved Read later
Deel dit bericht

Hier is alles wat we weten over de nieuwe PlayStation 5

Sony's next-generation PlayStation console de PS5 komt einde 2020 op de markt. In het vroege begin van 2019 hoorde we van de architect van de Sony console Mark Cerny dat Sony aan het werk is gegaan aan de PS4 Slim en de PS4 Pro. Hoewel hij niet de officiële naam of release datum gaf kregen we wel enkele details over de hardware.

We kregen ook te weten dat de PS5 nog steeds discs zal afspelen. Maar de hardware specs en hoe Sony en Microsoft van plan zijn game streaming op te zetten daarover kwam niet veel naar buiten.

In de laatste paar maanden druppelt er echter wel het een en ander naar buiten over de PS5, de naam en enkele nieuwe weetjes. Ook kwam er een verrassende ‘lek' in de vorm van een door Sony geregistreerd patent naar buiten. De vorm van de PS5, de knoppen en de ventilatie bleek zichtbaar in een gelekte foto. We denken echter wel dat het uiteindelijke ontwerp wel iets van de foto zal afwijken.

Nu we ons in 2020 bevinden kan Sony enkel de details van de next-generation PlayStation geheim houden. Zeker nu Microsoft naar buiten is gekomen met de Xbox Series X. Tussen sommige specs, titels en opties zit er genoeg om ons even bezig te houden.

Bekijk ook:
Deze Playstation 5 games zijn razend populair

Hier is alles wat we tot nu toe weten

PS5: feiten

  • Wat is het? De Sony PS5 zal de nieuwe next-generation PlayStation console zijn welke de PS4 Slim en PS4 Pro zal vervangen.
  • Wanneer kunnen we hem kopen? Het feestseizoen 2020 ofwel tussen oktober en december.
  • Wat valt er op te spelen? Slechts enkele titels zijn bekend, verwacht enkele grote namen van Sony zoals het exclusieve Ghosts of Tsushima!
  • Krijgen we VR met de PS5? In tegenstelling tot wat Microsoft vermeld heeft over de Xbox Series X krijgen we op deze vraag van Sony een volmondig: ‘JA'. PSVR-hardware en misschien wel PSVR 2.
  • Hoe diep moeten we in de buidel tasten? De PS4 en de PS4 Pro kosten tijdens de lancering 399 dollar, de PS5 komt waarschijnlijk uit op zo een 500 dollar.

PS5 release

Sony heeft aangegeven dat de PS5 uit zal komen in het feestseizoen van 2020. Dit houd in tussen oktober en december 2020. Er gaat het gerucht rond dat het 20 november 2020 zal zijn maar dat is nog niet officieel bevestigd. Het zit in het juiste tijdsvlak en we moeten zeggen de speling met de drie maal 20 is natuurlijk wel iets waar we niet verbaasd over zullen zijn.

Hiermee komt de PlayStation 5 ook gelijktijdig op de markt met de Microsoft Xbox Series X (ook bekend onder de naam Xbox Project Scarlett).

Wat gaat de PS5 kosten?

Officieel is er geen prijs bekend, dus zeker zijn we er niet over maar er zijn geruchten. In Noord-Amerika heeft het er de schijn van dat de PS5 499 dollar zal gaan kosten. Natuurlijk moeten we dit met een korreltje zout nemen, maar het zou niet vervelend zijn als de nieuwe console slechts 100 dollar meer gaat kosten dan de PS4 Pro toen deze uitkwam.

Er waren geruchten dat de PS5 bijna 1000 dollar zou kosten, Sony heeft echter laten weten dat dit niet het geval zal zijn.

De prijs zal in lijn zijn met wat er aan technologie in de PlayStation zal zitten en natuurlijk ook niet te veel afwijken van de concurrentie lees Microsoft voor de Xbox Series X. Microsoft heeft al eens de fout gemaakt de console veel te duur te maken en Sony zal op moeten letten niet dezelfde fout te maken.

PS5 specs

  • Bespoke 8-core AMD chipset (gebaseerd op derde generatie Ryzen architectuur met Navi GPU)
  • SSD opslag systeem
  • Compatibiliteit met PS4 spellen en PSVR hardware
  • 3D audio
  • 8K TV support

Wat zit er precies in de PS5? We weten er niet super veel van maar dit is wat we in ieder geval weten.

AMD one-two-punch CPU en GPU zorgt voor Ray-tracing, wat op haar beurt zal zorgen voor zeer geavanceerde game ervaring met bijzonder goede grafische kwaliteiten. Ray-tracing gebeurt door de GPU-hardware in plaats van de software vertelde Mark Cerny aan Wired, we gaan dus uit van een meesterlijke grafische kwaliteit.

Er zal ook 8K TV support zijn, een SSD-drive om de spellen snel te houden. De nieuwe SSD zal waarschijnlijk 19 keer zo snel zijn als de traditionele SSD-opslag methode. Wat wel zo zal blijven is het feit dat spellen geïnstalleerd zullen moeten blijven. De spellen kunnen wel kleiner worden door de SSD-technologie. Data dupliceren zoals bij HDDs is immers niet meer nodig.

PS5 design

Officieel is er niet bekend, mogen we de ‘lekken' echter geloven dan ziet Sony's next-generation console er in ieder geval heel anders uit dan de andere PlayStations.

Waarschijnlijk krijgen we te maken met een V-figuur en heel veel ventilatie. Een dubbellaag 100GB-lezende Blu-ray drive. Status lampjes 0 tot en met 7 waarschijnlijk CPU cores of status lampjes voor controlers.

Vijf maal een USB poort. USB 2.0 en USB 3.0 en een USB type B poort. De kans bestaat ook dat er een camera in de PlayStation 5 verwerkt zal zitten blijkt uit enkele patenten.

Op sommige foto's zien we ook rubber aan de bovenkant van de console. Dit kan zijn zodat het apparaat ook op zijn kop gebruikt kan worden voor extra gebruikersgemak of om meerdere PlayStations 5s op elkaar te stapelen mochten enkele spellen echt een monsterlijk vermogen nodig hebben om gespeeld te worden.

Aangezien de foto een dev kit behelst kan het ook enkel voor de game developers zijn om hun spel te testen. De kans bestaat dus dat we uiteindelijk een ander ontwerp in de winkels zullen vinden. De def kit gebruikt men namelijk ook vaak om ontwerp fouten op te sporen, houd je dus niet te veel vast aan het uiterlijk van de def kit.

Met nog bijna een vol jaar te gaan heeft Sony tijd genoeg om het ontwerp aan te passen.

Controller

De PS5 krijgt natuurlijk een eigen controller. De controller zal haptic feedback gebruiken in plaats van de DualShock 4's rumble technologie. Dit zorgt voor meer imersie tijdens het spelen, althans dat is het idee.

De controller zal ook adaptive triggers krijgen. Deze zullen in ieder geval bij de L2 en R2 knoppen te vinden zijn. Hierdoor kunnen spelontwikkelaars de tegendruk op de knop laten regelen voor een meer accurate game ervaring.

Een nieuwe patent wekt ook de suggestie dat er een nieuwe back button zal komen. Misschien in lijn met de Back Button Attachement zoals we die zien voor de DualShock 4 gamepads welke Sony niet zo lang geleden op de markt heeft gezet.

Meer over gaming lezen op Trending doe je hier!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.