Duurzame verzendverpakkingen in 2023 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Duurzame verzendverpakkingen in 2023

Duurzame verpakkingen worden steeds belangrijker in onze maatschappij. Een duurzame verpakking is namelijk een verpakking die minder schadelijk is voor het milieu dan een traditionele verpakking. Hierbij wordt gekeken naar de grondstoffen die gebruikt worden, de energie die nodig is voor de productie en het transport, en de manier waarop de verpakking na gebruik wordt verwerkt. In dit artikel willen we het hebben over twee duurzame verpakkingsmaterialen van DaklaPack, namelijk gerecycled plastic en gerecycled papier.

Gerecycled plastic verpakkingen

Plastic verpakkingen zijn niet per definitie duurzaam. Er wordt vaak gebruik gemaakt van nieuwe, niet-herbruikbare plastics. Gelukkig is DaklaPack overgestapt op gerecycled plastic voor hun verpakkingen. Gerecycled plastic wordt gemaakt van plastic afval, bijvoorbeeld van plastic flessen die worden ingezameld. Door dit plastic opnieuw te gebruiken, wordt er minder nieuw plastic geproduceerd en belandt er minder plastic in het milieu.

Gerecycled plastic heeft dezelfde eigenschappen als nieuw plastic en kan dus voor allerlei toepassingen worden gebruikt. Zo zijn er al veel producten op de markt die verpakt zijn in gerecycled plastic, denk bijvoorbeeld aan frisdrankflessen en shampooflessen. Ook voor voedselverpakkingen wordt steeds vaker gerecycled plastic gebruikt.

Bekijk ook:
Marketingbudgetten 2023: 9,1% van de bedrijfsomzet

Het is wel belangrijk om te weten dat gerecycled plastic niet oneindig hergebruikt kan worden. Na een aantal keren hergebruik wordt de kwaliteit van het plastic minder en zal het uiteindelijk toch gerecycled moeten worden. Ook kan niet al het plastic gerecycled worden, sommige soorten zijn lastig te recyclen en belanden daardoor alsnog in het milieu.

Gerecycled papieren verpakkingen

Papier is van zichzelf een duurzaam materiaal. Het is biologisch afbreekbaar en kan gerecycled worden. Papieren verpakkingen kunnen dan ook een duurzaam alternatief zijn voor plastic verpakkingen. Er wordt steeds meer gerecycled papier gebruikt voor verpakkingen, denk bijvoorbeeld aan papieren zakken voor broodjes en papieren zakjes voor groente en fruit.

Naast papieren zakken en zakjes voor voedselproducten, kunnen papieren verpakkingen ook gebruikt worden voor verzendverpakkingen. Hierbij kan gedacht worden aan dozen en enveloppen van gerecycled papier.

Het gebruik van gerecycled papier heeft verschillende voordelen. Zo wordt er minder nieuw papier geproduceerd, wat goed is voor het milieu. Ook kost de productie van gerecycled papier minder energie dan de productie van nieuw papier. Daarnaast is gerecycled papier van goede kwaliteit en kan het voor veel verschillende toepassingen gebruikt worden.

Bekijk ook:
Lex Gielen: “Capilex doet wat banken vaak niet doen”

Het is belangrijk om bij het kiezen van de juiste verzendverpakking rekening te houden met de eigenschappen van het product dat verpakt moet worden. Voor kwetsbare producten die gevoelig zijn voor vocht en temperatuurschommelingen, zijn plastic verzendverpakkingen wellicht een betere keuze. Voor producten die minder kwetsbaar zijn en waarbij milieuvriendelijkheid een belangrijke rol speelt, kunnen papieren verzendverpakkingen een goede optie zijn.

Al met al zijn gerecycled plastic en gerecycled papier beide duurzame verpakkingsmaterialen die kunnen bijdragen aan een beter milieu. Bij het maken van een keuze tussen deze materialen is het belangrijk om rekening te houden met de eigenschappen van het product dat verpakt moet worden en de impact op het milieu. Zo kunnen we samen werken aan een duurzamere toekomst.

1.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.