Dit is waarom een parkeerdrukmeting zo handig én belangrijk is 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit is waarom een parkeerdrukmeting zo handig én belangrijk is

Ben je een projectontwikkelaar, winkelier of ondernemer en staat het (ver)bouwen van een woning,  appartementencomplex, winkel of kantoorpand op de planning? Dan is het superhandig om een parkeerdrukmeting uit te laten voeren (en vaak ook verplicht). Deze gebruik je bij het plannen, ontwerpen en beheren van parkeervoorzieningen. In dit artikel lees je wat een parkeerdrukmeting precies is, wat de voordelen zijn en hoe je ‘m laat uitvoeren.

Wat is een parkeerdrukmeting?

Bij een parkeerdrukmeting wordt de beschikbaarheid van parkeerplaatsen in een afgebakend gebied gemeten en geanalyseerd. Het doel van een parkeerdrukmeting is om inzicht te krijgen in hoeveel voertuigen er parkeren in een bepaalde zone, wijk, straat of locatie gedurende bepaalde tijdsperioden. Dit wordt meestal gedaan om te beoordelen of er voldoende parkeerplaatsen beschikbaar zijn om aan de vraag van voertuigen te voldoen, of dat er sprake is van overvolle parkeergebieden.

De onderdelen van een parkeerdrukmeting

Tijdens een parkeerdrukmeting wordt onder andere gemeten hoeveel parkeerplekken er zijn, hoe lang personen parkeren en wat de parkeerdrukte is op verschillende dagen en tijdstippen. Er wordt ook gekeken naar de bezettingsgraad en de exacte locatie van mogelijke parkeerproblematiek. Bij een parkeerdrukmeting voeren onderzoekers op diverse tijden van de dag, meerdere malen per week, een meting uit binnen een afgebakend gebied. Om een betrouwbaar en vergelijkbaar beeld te verkrijgen, wordt ook tijdens de vroege ochtend, koopavond, weekend en nacht gemeten. Optioneel kan met behulp van onvolledige kentekenregistratie worden achterhaald wat voor type parkeerders zich in het gebied bevinden (vergunning, blauw, betaald of gratis) en wat bewoners, werkenden, kort parkeerders of lang parkeerders zijn.

Bekijk ook:
AI en Auteursrecht: efficiëntie en uitdagingen in het digitale tijdperk

Voordelen parkeerdrukmeting

Een parkeerdrukmeting kan verschillende voordelen bieden:

  • Inzicht in de parkeerbehoeften: Een parkeerdrukmeting biedt een gedetailleerd inzicht in de parkeerbehoeften van een specifiek gebied. Het helpt te begrijpen hoeveel parkeergelegenheid vereist is om aan een vraag te voldoen. Dit is belangrijk bij het plannen en ontwikkelen van vastgoedprojecten, maar ook bij het uitbreiden van een winkel of bedrijfslocatie of als je als particulier je woning wil aanpassen.
  • Optimalisatie van parkeervoorzieningen: De resultaten van een parkeerdrukmeting kunnen gebruikt worden om het aantal parkeerplaatsen, de locatie ervan en het parkeerbeheerplan aan te passen. Dit helpt de beschikbare ruimte efficiënter te benutten en overbezetting of onderbenutting van parkeerfaciliteiten te voorkomen.
  • Informatie voor vergunningsaanvragen: Veel gemeenten eisen een gedetailleerde parkeeranalyse bij een vergunningsaanvraag van een project. Door een parkeerdrukmeting uit te laten voeren en accurate gegevens te verstrekken, kun je voldoen aan de eisen voor de vergunningsaanvraag.

Schakel een professioneel onderzoeksbureau in

Kortom: een parkeerdrukmeting biedt waardevolle gegevens en inzichten die kunnen helpen bij het plannen, ontwerpen en beheren van parkeervoorzieningen. Het vormt de basis van een parkeerbeleid. Het is daarom belangrijk dat dit onderzoek nauwkeurig gebeurt en goed uitgedacht wordt. Schakel specialisten van een professioneel bureau in voor een parkeerdrukmeting. Zo weet je zeker dat de meting op een betrouwbare en objectieve manier wordt uitgevoerd. Zij beschikken over de nodige expertise, ervaring en middelen om het onderzoek uit te voeren. Ook kunnen ze adviseren over parkeerindeling, parkeermanagementstrategieën en verkeersdoorstroming

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.