vakantiebestemmingen
Saved Read later
Deel dit bericht

Bestemmingen die je beter kunt overslaan

Fodors, een uitgever van Engelstalige reis- en toerisme info creëert elk jaar een lijst van reisbestemmingen die je dat jaar beter kunt vermijden. In deze lijst neemt Fodors de ethische, politieke en milieuaspecten mee die meespelen als je het land bezoekt. Een voorbeeld is bijvoorbeeld omdat het koraal door toeristische activiteiten langzaam verdwijnt, of simpelweg dat het gewoon veel te druk is in de stad, waardoor locals in hun dagelijks leven last hebben van je bezoek.

Barcelona en Amsterdam zijn hier voorbeelden van, reizen naar deze plekken is door de drukte niet meer leuk voor de bewoners maar ook niet voor jezelf. Waarschijnlijk kun je op deze beroemde plekken niet eens normaal lopen door alle toeristenstromen, een plekje bemachtigen in dat beroemde restaurant, rustig chillen op het strand of die stadstour die je graag wilde doen uitvoeren omdat deze al helemaal volgeboekt zit waardoor je eigenlijk voor niks naar de bestemming komt. Fodors wil reizigers hiervan behoeden en heeft daarom de No-list opgesteld.

De lijst

Op de website van Forbes is de gehele lijst te lezen met onderbouwingen waarom je de bestemmingen dit jaar beter kunt overslaan. In dit artikel lees je welke bestemmingen er op de lijst staan en worden een aantal van die plekken uitgelicht.

1. Barcelona

Ik noemde de stad al eerder, in 2020 staat Barcelona op de No list. Dit is niet alleen maar omdat het ongemakkelijk is voor de locals, er is letterlijk geen ruimte voor de aantallen toeristen die blijven komen. Daarnaast heeft het komen van AirBNB het moeilijk gemaakt voor de lokale bevolking door de markt te overspoelen met korte termijnverhuur, dit creëert hoge huurprijzen voor de locals. Toeristenstromen zorgen hier voor een afbraak van de community en verslechtering van de leefbaarheid en kwaliteit van woningen, ook zorgt het voor algehele vernietiging van het milieu. In juni 2019 was de haven van de stad de grootste vervuiler van Europa.

Bekijk ook:
Zien: Dit is het mooiste vliegveld ter wereld

Bestemmingen die je beter kunt overslaan 16

2. Bali

Paradijs en het meest bezochte eiland van Indonesië door toeristen. Het eiland wordt vervuild door plastic en hier is in 2018 al een maatregel voor getroffen door toeristenbelasting in te heffen en een verbod te stellen op single-use plastics. Daarnaast kampt Bali met een waterschaarste door de luxe villa’s en golfvelden en zijn er signalen van respectloos gedrag van toeristen tegenover de lokale bevolking. Bali werkt nu aan een beleid voor toeristen die culturele tradities niet respecteren.

Bestemmingen die je beter kunt overslaan 17

3. Parque Nacional Arrecifes de Cozumel – Mexico

Op deze populaire vakantie bestemming en cruise aanlegplaats ten zuiden van Cancun komen jaarlijks veel mensen vakantie vieren en hierbij wateractiviteiten uitvoeren. Helaas gaat dit ten koste van het koraal. Onderzoekers ontdekten rond februari 2019 de White Band Disease, een aandoening waardoor koralen volledig uitsterven.Er wordt gedacht dat de invloed van de vele toeristen bijdraagt aan de ziekte, de limiet van bezoekers moet staan op 1500 maar momenteel liggen de bezoekersaantallen dubbel zo hoog. De overheid en organisaties verantwoordelijk voor het milieu in Mexico overwegen om toegang tot bepaalde riffen te ontnemen, zo willen zij verdere besmetting van onaangetaste riffen beperken.

Bestemmingen die je beter kunt overslaan 18

4. Thailand

In Thailand is het rijden op olifanten normaal en een grote inkomstenbron voor de locals. Echter bleek na onderzoek dat deze ritjes helemaal niet verantwoord zijn, het onderzoek werd uitgevoerd door onpartijdige dierenwelzijnsexperts. In de 188 beoordeelde locaties werden meer dan 1300 dieren gevonden die in vreselijke omstandigheden leefden. De olifanten waren jong weggenomen uit hun natuurlijke habitat, gescheiden van familiegroepen, werden geteisterd met scherpe haken en ander gereedschap, werden in de nacht vastgeketend en kregen geen juiste of voldoende voeding. Dit alles voor een toeristische rit van 10 minuten of een circusshow waarbij de dieren werden gepusht om op hun achterpoten te staan of te jongleren.

Bekijk ook:
Nederland kiest nog altijd massaal voor de fiets: De meest verrassende trends

De vraag naar ritten is enorm gestegen, met name in Thailand. De omstandigheden van de olifanten creëren stress en uitputting bij de enorm intelligente dieren. Reizigers moeten vooraf goed overwegen dat ze dit soort omstandigheden blijven steunen als ze deelnemen aan een ritje op een olifant.

Bestemmingen die je beter kunt overslaan 19

Bewust zijn van wat je boekt

De lijst bevat nog meer plekken die ingedeeld zijn op veiligheid van lokale bewoners, corruptie, gezondheidsomstandigheden en hoge toeristenbelastingen. Wil jij naar een bijzondere (toeristische) plek op vakantie? Bekijk dan eerst de lijst en omstandigheden van een gebied en vraag je af of je reis het echt waard is, voor jezelf maar ook wat de invloed is op de lokale bewoners en het milieu. Misschien maak je dan een weloverwogen beslissing waarmee je dit soort bestemmingen helpt herstellen..

Fodors biedt ook informatie waar je dan wel heen zou moeten, bekijk de website voor meer informatie.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.