Waar moet je op letten bij het kiezen van het juiste glasvezel abonnement? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waar moet je op letten bij het kiezen van het juiste glasvezel abonnement?

Een aantal jaren leek glasvezel internet een beetje een sluimerende zaak, maar inmiddels is glasvezel meer helemaal ‘hot’. Er wordt volop gegraven door heel Nederland om glasvezel aan te leggen, en inmiddels ligt er in de meeste drukbevolkte gebieden al glasvezel. Dat betekent dat voor veel mensen dat een abonnement voor glasvezelinternet een serieuze mogelijkheid geworden is. Dat is mooi, want glasvezel internet is sneller en stabieler dan kabelinternet en vooral in vergelijking met internet via een DSL-verbinding. Maar ook voor glasvezel internet geldt dat het ene abonnement het andere niet is. Waar moet je op letten bij het kiezen van het juiste glasvezel abonnement?

Alles-in-1

Naast internet willen velen thuis ook televisiesignaal hebben. Bij kabelinternet is die keuze altijd makkelijk geweest: dat neem je af bij de enige kabelbeheerder die op jouw adres levert met een verplichte combinatie met televisie, een zogenaamd alles-in-1 pakket. Het scheiden van internet en televisie is bij DSL wel mogelijk. Ook bij glasvezel internet is het mogelijk om een abonnement af te sluiten voor alleen internet. Wel is het zo dat een gecombineerd abonnement met televisie vaak goedkoper dan twee losse abonnementen voor internet en televisie. Maak deze vergelijking dus voor je de knoop doorhakt.

Check je huidige snelheid

Glasvezel internet maakt hogere snelheden mogelijk dan we gewend waren van kabelinternet, hoewel het tegelijkertijd ook zo is dat kabelaanbieders nu hogere snelheden zijn gaan aanbieden. Echter kun je bij glasvezel ook kiezen uit verschillende snelheden, dus controleer wat de snelheid van je huidige abonnement is om te zien of je er ook echt op vooruitgaat. Overigens is het wel zo dat bij glasvezel internet de downloadsnelheid gelijk is aan de uploadsnelheid. Dit in tegenstelling tot kabelinternet en internet via DSL, waarbij het versturen van data aanzienlijk minder snel kan dan het ontvangen van data. In deze zin ga je er dus altijd op vooruit bij een keuze voor glasvezel internet.

Bekijk ook:
8 krachtige powerbanks uitgelicht

Waar moet je op letten bij het kiezen van het juiste glasvezel abonnement? 14

Afstemmen op gebruik

Aansluitend op het vorige punt, is natuurlijk de vraag welke snelheid je dan moet kiezen bij het afsluiten van een abonnement voor glasvezel internet. Hiervoor is het belangrijk om na te gaan hoe zwaar je doorgaans gebruik maakt van je internetverbinding. Hoeveel apparaten maken er tegelijkertijd van de internetverbinding? Wordt er op meerdere apparaten tegelijkertijd gestreamd, gegamed of gedownload? Hoe hoger de belasting, hoe hoger de snelheid is die je moet inkopen om het verschil te merken met je huidige internetverbinding. Dat gezegd hebbende is een abonnement voor 500 Mbps al aardig ruim voor een eengezinswoning. Een blik op de toekomst kan overigens geen kwaad bij het maken van je keuze. Heb je plannen om meer ‘slimme’ apparaten in huis te nemen, dan kan is de keuze voor een wat hogere snelheid verstandig.

Duur abonnement en aansluitkosten

Net zoals je waarschijnlijk al kende van je eerdere abonnementen, kun je ook bij glasvezel internet kiezen uit verschillende opties wat betreft de contractduur. Vaak gaat het dan om één of twee jaar. Het is natuurlijk fijn om zoveel mogelijkheid vrijheid te hebben, maar om te ondervangen dat iedereen voor een zo kort mogelijk abonnement kiest, zitten er vaak voordelen aan een langer abonnement. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je korting krijgt op je maandelijkse kosten of dat je (een langere) tijdelijke korting voor een aantal maanden krijgt. Kijk daarnaast ook naar de aansluitkosten. Het kan zijn dat deze bij een aanbieding komen te vervallen, waardoor een wat duurder abonnement alsnog gunstiger kan uitvallen wat betreft de kosten. Vraag jezelf dus af in hoeverre het een bezwaar is om een contract voor langere tijd af te sluiten.

Bekijk ook:
De toekomst van schoonmaken: Top 5 robotstofzuigers getest!

Controleer welke televisiezenders in een alles-in-1 pakket worden aangeboden

Wil je een alles-in-1 abonnement afsluiten, dus een abonnement voor internet én televisie (en vaste telefonie)? Vergelijk dan bij verschillende aanbieders wat het pakket aan televisiezenders is dat je krijgt. Je wilt immers wel je favoriete zenders behouden. Dit aanbod kan per aanbieder verschillen in zowel het aantal zenders als de samenstelling van het pakket. Vooral buitenlandse (vertaalde) zenders, waaronder favorieten als Discovery en TLC, worden al snel weggelaten. Tegelijkertijd worden kleine pakketten vaak wel gevuld met regionale omroepen waarvan het grootste deel waarschijnlijk niet interessant is voor jou. Voorkom dus teleurstelling en loop goed na welke zenders er aangeboden worden in het pakket.

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.