Poll: Gaat Rutte IV de eindstreep halen? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Gaat Rutte IV de eindstreep halen?

Het heeft lang geduurd, maar we krijgen eindelijk een nieuw kabinet in Nederland. Onder leiding van Mark Rutte zullen de VVD, D66 het CDA en de ChristenUnie een nieuw kabinet vormen. Rutte IV is daarmee een feit, maar het is wel de vraag hoe lang dit kabinet het gaat volhouden. Denk jij dat Rutte IV de eindstreep haalt of verwacht je dat het kabinet eerder zal vallen? Deel je voorspelling in de onderstaande poll, of laat een reactie achter!

Het is een beetje treurig, maar de Nederlandse kabinetten staan niet bekend om hun stabiliteit. In de recente geschiedenis is er slechts één kabinet dat de eindstreep haalde, en dat was Rutte II bestaande uit de VVD en de PvdA. Rutte I, Rutte III, Balkenende I, II, III en IV en ook Kok I boden allemaal eerder hun ontslag bij de koning (of koningin aan). De vraag is nu of Rutte IV zich ook in dit rijtje gaat voegen, of de vrij unieke prestatie van Rutte II gaat herhalen.

Bekijk ook:
Quiz: Ken je onze minister-president Mark Rutte?

Haalt Rutte IV de eindstreep?

Wat is de houdbaarheidsdatum van Rutte IV? Op basis van het volgende lijkt een vroegtijdig einde niet onwaarschijnlijk:

Niet alle partijen zijn blij met deze combinatie

Het is niet bepaald een geheim dat niet alle partijen blij zijn met de combinatie van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Zo is het algemeen bekend dat D66 veel liever met GroenLinks en PvdA in een regering had gezeten. De ChristenUnie stond ook niet bepaald te springen om te regeren en zeker niet met D66. En ook het CDA was op het begin niet erg enthousiast om weer hun verantwoordelijkheid te nemen. Kunnen de partijen hun teleurstelling aan de kant zetten om nu met goede moed aan de slag te gaan, of gaat dit ze uiteindelijk opbreken?

Doorstartcoalities hebben weinig succes

We hebben voor het eerst in jaren weer een doorstartcoalitie, waarbij dezelfde partijen aan de macht blijven. Dat klinkt misschien mooi, maar historisch gezien belooft dit weinig succes. Alle eerdere doorstartcoalities kregen te maken met een kabinetscrisis, en dat is nooit handig als je de eindstreep wil halen.

Kleine meerderheid

De vier partijen hebben samen in de Tweede Kamer een kleine meerderheid. De VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie hebben nu nog 77 zetels in de Kamer en daarmee kunnen hun plannen door een paar dwarsliggende Kamerleden al worden gedwarsboomd. Als ze dan ook nog zetels verliezen door vertrekkende leden, kunnen ze de meerderheid zelfs helemaal zien verdwijnen.

In de Eerste Kamer hebben de partijen zelfs geen meerderheid en daardoor zullen ze altijd moeten samenwerken met de oppositie om hun plannen erdoor te krijgen. Dat gaat ook nog wel wat dilemma's opleveren, want met wie moeten ze dan samenwerken? D66 zal graag kijken naar GroenLinks en de PvdA. Terwijl de VVD en het CDA liever de hulp van de SGP en JA21 zullen inschakelen.

Slechte peilingen en verkiezingen

Slechte resultaten in de peilingen en aankomende verkiezingen kunnen de stabiliteit van het kabinet ook nog gaan verzwakken. Momenteel staat vooral het CDA er slecht voor en het wordt interessant om te zien hoe de partij gaat reageren als ze straks (wellicht) flink verliezen tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart.

Bekijk ook:
Politieke dilemma's: wat beslis jij?

Wat denk jij?

Een val van kabinet Rutte IV is dus niet ondenkbaar, maar wie weet kunnen de vier partijen ons wel verrassen. Nu is het de vraag hoe jij hun kansen inschat. Denk je dat het nieuwe kabinet de eindstreep gaat halen. Of vermoed je in dat het kabinet al veel eerder is gevallen?

  • Gaat kabinet Rutte IV de eindstreep halen?

    • Ja
    • Nee
Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.7k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.