Hoeveel wachtgeld krijgen politici zoals Rutte
Saved Read later
Deel dit bericht

Poll: Ben jij blij met een kabinet Rutte IV met VVD, D66, CDA en ChristenUnie?

Het is eindelijk zover; we krijgen een nieuw kabinet! De VVD, D66, het CDA en de ChristenUnie zijn na lang onderhandelen tot een akkoord gekomen. Samen zullen zij straks het kabinet Rutte IV vormen. Wat vind jij van deze samenstelling? Ben je blij dat deze politieke partijen straks het land gaan regeren? Of had je liever een andere coalitie gezien? Deel je mening in de onderstaande poll of laat een reactie achter!

Het is alweer even geleden sinds de Tweede Kamerverkiezingen, want die werden op 17 maart gehouden. Na 273 dagen zijn de oude coalitiepartijen tot een overeenstemming gekomen, waardoor Rutte IV nu bijna realiteit is. Op woensdag wordt naar alle verwachting het akkoord gepresenteerd. En na de jaarwisseling zal het nieuwe kabinet aantreden.

Bekijk ook:
Quiz: Ken je onze minister-president Mark Rutte?

Wat is er al bekend over het coalitieakkoord?

Het coalitieakkoord moet nog worden gepresenteerd, maar er is al het een en ander uitgelekt over de plannen van het nieuwe kabinet. Dit mogen we verwachten:

 • Kinderopvang gaat flink goedkoper of zelfs gratis worden.
 • Er wordt flink geïnvesteerd in de woningbouw in Nederland, om zo de huizencrisis aan te pakken.
 • De stikstofcrisis wordt aangepakt en waarschijnlijk zal de focus daar onder meer liggen op het verminderen van de veestapel.
 • Het leenstelsel gaat weer de prullenbak in, maar dat gebeurt pas over een paar jaar.
 • Er komt een flinke investering tegen klimaatverandering. Daarbij krijgt kernenergie ook een nieuwe overweging.
 • Er komt ook een flinke investering voor het onderwijs.
 • Het nieuwe kabinet denkt tevens na over rekeningrijden.
 • Waarschijnlijk komt er een hardere aanpak tegen drugscriminaliteit. Dat werd vier jaar geleden ook al beloofd, maar daar is tot op het heden nog weinig van gekomen.
 • Defensie krijgt extra miljarden.
Bekijk ook:
Politieke dilemma's: wat beslis jij?

Hoe ziet het nieuwe kabinet eruit?

Het akkoord is gesloten en nu zullen de partijen druk opzoek gaan naar ministers voor hun nieuwe kabinet. Het is al bekend dat er waarschijnlijk 30 bewindslieden komen. Het kabinet zal uit 20 ministers en 10 staatssecretarissen bestaan. Dat zijn er flink meer dan Rutte III had, want dat kabinet bestond uit 24 bewindslieden. Daarnaast zet het kabinet in op een ploeg die voor 50 procent uit vrouwen bestaat.

De meeste ministers van kabinet Rutte IV zullen van de VVD komen. De VVD mag namelijk 8 ministers leveren. D66 heeft 6 ministers in het nieuwe kabinet. Het CDA levert 4 nieuwe ministers en de ChristenUnie heeft er 2. De VVD krijgt tevens 4 staatssecretarissen, D66 heeft er 3, het CDA krijgt er 2, en de ChristenUnie heeft er 1.

De ministers van Rutte IV

Een ding is zo goed als zeker; Mark Rutte zal weer terugkeren als minister-president van Nederland. Daarnaast is het ook niet verrassend als Dilan Yeşilgöz-Zegerius en Dennis Wiersma terugkeren. En ook een terugkomst van Jeanine Hennis-Plasschaert is mogelijk. Sophie Hermans blijft de fractievoorzitter van de VVD in de Tweede Kamer.

Bij het CDA zullen er meer veranderingen plaatsvinden. Zo lijkt het erop dat Hugo de Jonge niet meer terugkeert als minister van Volksgezondheid. Dat ministerie zou namelijk naar een andere partij gaan. Het is dan de vraag of De Jonge een andere post krijgt. Ook de positie van Wopke Hoekstra is nog onzeker. Hij was minister van Financiën in Rutte III, maar dat ministerie gaat waarschijnlijk naar D66. Gaat Hoekstra dan een nieuw ministerie leiden, of zal hij fractievoorzitter worden van het CDA in de Tweede Kamer?

Het is ook nog niet duidelijk wat D66 leider Sigrid Kaag gaat doen. Zo kan ze minister van Financiën worden, maar is het ook nog niet uitgesloten dat ze de D66 fractie in de Tweede Kamer gaat leiden. Wouter Koolmees en Ingrid van Engelshoven keren in ieder geval niet terug.

Bij de ChristenUnie is het in ieder geval duidelijk dat Gert-Jan Segers fractievoorzitter blijft in de Tweede Kamer. Carola Schouten keert ook terug als minister, maar waarschijnlijk niet bij Landbouw. Daarnaast mag Paul Blokhuis ook blijven en zingt ook de naam van André Rouvoet rond. Arie Slob lijkt te willen vertrekken, al is dat nog onzeker.

Wat vind jij van het nieuwe kabinet?

Het is dus nog maar een kwestie van tijd voordat we een nieuw kabinet hebben. De grote vraag is nu wat jij van het aanstaande kabinet Rutte IV vindt. Ben je positief of negatief gestemd over deze samenstelling, of maakt het jouw eigenlijk niet uit? Laat het weten in de onderstaande poll, of laat hieronder een reactie achter!

 • Wat vind je van de samenstelling van kabinet Rutte IV?

  • Ik ben positief gestemd over deze coalitie.
  • Ik ben neutraal gestemd over deze coalitie.
  • Ik ben negatief gestemd over deze coalitie.
Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.