Spanje onder water… wat zijn de gevolgen? 13
Saved Read later
Deel dit bericht

Spanje onder water… wat zijn de gevolgen?

Spanje heeft te kampen met rampzalige overstromingen. Hevige regenval heeft de steden in het zuiden van Spanje overvloeid met water. De steden Almeria en Murcia zijn volledig overgelopen met water. Er is meer regen gevallen binnen een korte tijd dan ooit tevoren. Op sommige plekken zelfs 180 millimeter regen in 24 uur. Dat is meer regen op één dag dan gebruikelijk in een jaar.

Puin en ellende

De hoosbuien zorgden ervoor dat hele dorpen en pleinen onderliepen met water. Rivieren traden buiten de oevers. Straten werden overstroomd en auto’s werden meegesleept en opgestapeld door de kracht van het water. Zelfs een stierenarena is compleet gevuld met water.

De schade is enorm. Duizenden bewoners moesten evacueren. Reddingswerkers hadden helikopters ingezet om mensen van daken te redden. Rubberboten zijn ingezet voor de mensen die vast zaten in tunnels. Water werd met emmers uit huizen geleegd.

Toen de bewoners weer thuis kwamen, zagen zij hun huizen in puin. De meubels en vloeren lagen vol modder en gruis.

De scholen moesten sluiten door het noodweer. Ongeveer 300.000 kinderen moesten thuisblijven door de code rood.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Vliegvelden en treinstations zijn ook uitgeschakeld en de snelwegen zijn niet meer toegankelijk. Wegen en straten zijn compleet blank komen te staan. Overal liggen wrakstukken van de storm.

De rampzalige storm heeft ook de fruit- en groentevelden getroffen. Hectares van landbouwgrond zijn aangetast door de zware regen. De sinaasappelbomen van Valencia en de ‘moestuin van Europa’ in Murcia zijn geheel en al verwoest.

In het grootste dierenasiel van de regio, Asoko Orihuela, dreigt het ook slecht af te lopen. In dit asiel worden getraumatiseerde honden en katten opgevangen en verzorgd. Door de buien is dit asiel geïsoleerd komen te liggen. De verzorgers hebben 200 van de 500 dieren kunnen redden, maar voor de rest was het te laat. De verzorgers mochten er niet meer heen van de politie en konden er zo niets meer aan doen.

Slachtoffers

Er zijn inmiddels doden gevallen. De eerste twee vielen donderdag. De eerste slachtoffers waren een broer en zus. Zij werden meegesleept door het water, terwijl zij in de auto zaten.

Bekijk ook:
Hoop, lef en trots: Dit zijn de plannen van het nieuwe kabinet

Vrijdag kwam er een man vast te zitten in een tunnel. Het water liep op en hij kon er niet op tijd uitkomen.

Het aantal doden ligt nu op zes. Het aantal gewonden loopt ook erg op.

Er wordt tevens gezocht naar een 66-jarige Nederlander in Dolores, een stad binnen het rampgebied. Hij maakte een wandeling terwijl de overstroming opliep en is daarbij in het water gevallen. Waarschijnlijk is hij kilometers ver meegetrokken door het water.

Weerfenomeen

De naam voor dit weerfenomeen heet de ‘gota fria’ of ‘koude druppel’. Boven de Middellandse Zee hangt warme lucht. Als er een koude luchtbel in een aanvaring komt met de warme lucht, ontstaat er een flinke storm met zware regen. Dit weerfenomeen komt vaak voor in droge gebieden zoals Zuid-Spanje.

Wetenschappers beweren dat de ‘koude druppel’ vaker en heviger voor zal komen door klimaatverandering. Het verschil in temperatuur tussen warme luchtlagen en koude luchtlagen wordt namelijk steeds groter, wat voor nog intensere aanvaringen zorgt.

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.