De vergrijzing slaat nu écht toe 12
Saved Read later
Deel dit bericht

De vergrijzing slaat nu écht toe

De vergrijzing van Nederland begint nu toch echt toe te slaan. Wanneer het huidige beleid gewoon doorgezet wordt, zal de economische groei van Nederland de komende jaren ver afzwakken. Dit komt doordat de zorgkosten in Nederland steeds hoger zullen worden.

Berekeningen van het CPB

Het aantal ouderen zal alleen maar verder toenemen tussen 2021 en 2025. Het grootste gedeelte van de ouderen in Nederland zal zorg nodig hebben. Doordat er meer zorg nodig is zullen de kosten voor de zorg stijgen. Waar de zorgkosten in 2017 zo'n 68 miljard euro bedroegen zal dat in 2025 tegen de 100 miljard euro lopen. Daarnaast stelt het Centraal Planbureau dat de kosten voor het eigen risico drastisch zullen stijgen wanneer het volgende kabinet niet tijdig ingrijpt.

Vrijwel geen inflatie en geen veranderingen in koopkracht

De inflatie en de koopkracht zullen in de komende jaren ook vrijwel geen veranderingen vertonen. Ook zullen lonen niet veel stijgen, zo verwacht het Centraal Planbureau. Tegelijkertijd zullen de loonstijgingen die wel doorgevoerd worden harder teniet worden gedaan dan dat ze stijgen. Onder andere lastenverzwaring en hogere zorgpremies zijn hiervoor de oorzaak.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Harder werken, minder geld

Het lijkt erop dat we in de toekomst dus harder zullen moeten werken, maar er per saldo niet echt op vooruit zullen gaan. Het Centraal Planbureau roept het huidige kabinet op, door middel van deze cijfers, om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Wanneer we het er bij laten zitten zullen we als land opnieuw in een crisis belanden.

Deel dit bericht
Read later
Thom

Thom schrijft teksten sinds de herfst van 2013. In de afgelopen jaren heeft hij tal van ervaringen opgedaan op het schrijven van teksten. Van verkoopteksten tot nieuwsartikelen en van productomschrijvingen tot beschrijvingen van applicaties.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.3k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.