Wat vinden we er van dat steeds meer kinderen vloggen? 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Wat vinden we er van dat steeds meer kinderen vloggen?

‘Vloggen' is iets wat onmisbaar is in deze generatie. Iedereen weet wat het is, en op YouTube ontkom je er niet meer aan om een bekende vlogger tegen te komen. Er gaat ongetwijfeld een belletje rinkelen als we het hebben over Monica Geuze, Enzo Knol, Dylan Haegens of StukTV. De influencers bereiken een grote doelgroep met hun video's, waaronder ook de jongere kinderen. Niet heel gek, dat veel een voorbeeld aan hun willen nemen en het nu de grote droom is van vele kinderen om te gaan vloggen. Máár is dat wel zo verstandig?

Wat vinden we er van dat steeds meer kinderen vloggen? 14

Mijn dochter de vlogger

In de documentaire ‘Mijn dochter de vlogger' (VPRO), die onlangs werd uitgezonden op NPO 3, is te zien hoe ouders ook betrokken zijn bij het vloggen van hun kinderen. De documentaire werd gemaakt door Joep van Osch en Doortje Smithuijsen, en is ook online te vinden. Je ziet hoe er druk op de kinderen wordt gelegd door de drang van ouders naar succes. De kinderen worden er op gewezen zo goed mogelijk voor de camera te staan, en worden gestuurd in wat ze moeten doen op de filmpjes. Dit kan toch niet gezond zijn voor een kind? “Ik moet er wel voor waken dat ik niet mijn droom op haar projecteer”, onderkent een van de moeders in de documentaire.

Bekijk ook:
7 redenen waarom je (vaker) zou moeten zwemmen

”Je zal echt iets moeten bedenken om meer kijkers te trekken. Want nou heb je er echt niet veel.’'

https://www.youtube.com/watch?v=dzTNt5tuXIw

Help, mijn kind wil vloggen!


Hoe we net zagen dat de ouders graag willen dat hun kind vlogt, gebeurt het ook vaak andersom. De kinderen willen graag vloggen, en ouders weten niet goed of dit wel verstandig is of niet.


De voordelen

Aan de ene kant kan het maken van vlogs het kind helpen om angsten te overwinnen, beter te leren presenteren voor de klas, de technische kennis wordt vergroot én het kind wordt gestimuleerd creatief te zijn. Het is iets wat bij de tijd hoort, en het is natuurlijk belangrijk dat je de dromen en hobby's van je kind stimuleert. Vroeger maakten we ook tijdschriften na door eigen knipsels bij elkaar te plakken, in deze tijd gebeurt dit eerder in de vorm van vloggen. Het kan helpen om weerbaarder te worden, doordat ze met negatieve reacties leren omgaan én ze begrijpen in de toekomst beter hoe het internet werkt, wat deel je wel en wat deel je niet?

Vloggen

De risico's 

Toch blijft het een lastig discussiepunt, omdat kinderen nog volop in ontwikkeling zijn en keuzes kunnen maken waar ze later spijt van krijgen. Het nadeel is dat als dit een keuze is in de vorm van een video, dit voor altijd op internet blijft staan. Het kind deelt misschien dingen over zijn leven, die hij als puber zijnde toch liever niet had gedeeld. Er is dan een groot stuk privacy weggenomen. Het kan zijn dat ze niet goed nadenken over wat ze plaatsen, en wie ze allemaal nog meer op de camera zetten. Ook zijn ze zelf in beeld, en kan de hele wereld hen bekijken. Hieronder vallen ook mensen waarvan je liever niet wil dat zij een kijkje kunnen nemen in het leven van jouw kind. Het vergroot zelfs het risico op diefstal.

Bekijk ook:
Video: Zo ziet de planeet Jupiter eruit

Verder kunnen de kinderen erg nare reacties krijgen op de video's, zijn ze daar wel op voorbereid en kunnen ze daar mee omgaan? Dat wordt vaak door de kinderen overschat, die het toch lastig blijken te vinden om ‘haatreacties' te krijgen. Ze moeten ook kunnen omgaan met teleurstellingen, want écht een bekende vlogger worden vergt heel wat discipline en energie. Aangezien er zoveel bekende influencers te vinden zijn, kan dit de druk erg hoog leggen. Eigenlijk is het kind op jonge leeftijd al ‘aan het werk'.

Wat vind jij, is het verantwoord om een kind te laten vloggen?

 

Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.