Waarom mindfulness helpt tegen stress en burn-out 12
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom mindfulness helpt tegen stress en burn-out

Steeds meer mensen doen aan mindfullness. Het had vroeger misschien een beetje een ‘zweverig’ imago, maar nu is het moderner dan ooit. Het is bewezen dat mindfulness helpt bij stress, spanningen, angst, slaapproblemen en depressieve klachten. Maar ook als je geen mentale of fysieke klachten hebt, is mindfulness hartstikke goed voor je. Vraag je je af wat mindfulness nu precies inhoudt? Of ben je benieuwd naar de voordelen? Je leest het hieronder!

Wat is mindfulness?

Mindfulness is het volledig bewust zijn van het hier en nu. Het helpt je om bewuster te leven en creëert meer rust in je hoofd. Je focust je volledig op wat er op dat moment gebeurt en dit zorgt ervoor dat je meer aandacht hebt voor datgene waar je mee bezig bent. Je bent als het ware even uit je hoofd en je stopt met nadenken en piekeren. 

Met mindfulness gebruik je al je zintuigen. Dus je richt je aandacht op wat je voelt, ziet en hoort. Zo kom je in contact met jezelf en je omgeving. 

Bekijk ook:
7 redenen waarom je (vaker) zou moeten zwemmen

Waarom mindfulness helpt tegen stress en burn-out 15

De voordelen van mindfulness op een rijtje

Mindfulness kan helpen bij het verminderen van fysieke en mentale klachten, zoals stress, een burn-out en paniekaanvallen. Dit komt doordat je beter leert omgaan met de dingen die op je afkomen. Ook stop je even met piekeren over dingen die eigenlijk nog helemaal niet aan de orde zijn.

Maar ook als je geen klachten hebt, kan mindfulness voordelen bieden. Zo ben je bijvoorbeeld minder afgeleid en kun je beter focussen. 

Dit zijn een aantal voordelen van mindfulness:

 • Een verhoogd bewustzijn
 • Je kunt beter ontspannen
 • Minder angst
 • Beter slapen
 • Minder stress
 • Beter met stress om kunnen gaan
 • Meer energie
 • Vermindering van depressie
 • Je leert met pijn omgaan

Waarom mindfulness helpt tegen stress en burn-out 16

Doe deze oefening thuis

Als je wilt beginnen met mindfulness zijn er een aantal oefeningen die je zelf kunt doen. Deze zorgen ervoor dat jij leert stil te staan in het moment. Let bijvoorbeeld eens op je ademhaling. Concentreer op je ademhaling en niets anders. Je merkt al snel dat je gedachten afdwalen, maar probeer dit te voorkomen. Je kunt dit ritme aanhouden:

 • Adem 4 seconden in
 • Houd 4 seconden vast
 • Adem 8 seconden uit
Bekijk ook:
Groene thee: 5 goede redenen om er je dag mee te beginnen

Deze oefening kun je zo lang volhouden als je wilt. Probeer het eerst op een moment waarop je niks aan het doen bent. Breid dit vervolgens uit naar momenten waarop je wel iets aan het doen bent. Zo leer je beter focussen op datgene waar je mee bezig bent. 

Kan een psycholoog helpen bij mindfulness?

Mindfulness wordt ook ingezet door psychologen bij diverse klachten, zoals angst en stress. In sommige gevallen helpt een professional jou met mindfulness oefeningen, maar er zijn ook speciale therapievormen waarin mindfulness is opgenomen. Denk hierbij aan Acceptance and Commitment therapie. 

Wil jij beginnen met mindfulness? En wil je graag hulp van een professional? Je kunt zonder verwijzing van de huisarts terecht bij De Online Psycholoog. De therapie vindt plaats met een psycholoog op afstand. Dit betekent dat je gewoon thuis in je vertrouwde omgeving via beveiligd beeldbellen met een professional kunt praten. Online therapie werkt overigens hetzelfde als reguliere therapie.

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.